Трети ден в Ямбол продължава Международния маскараден фестивал "Кукерландия", който представя автентичните за кукерските игри ритуали за плодородие и пробуждане на земята, съобщи БНР. 

Кукери, сурвакари, камилари, мечкари и всякакви персонажи от народната маскарадна обредност показват богатството и опазването на българските традиции, отбеляза на свой ред БТА. Дефилират 51 групи с повече от 1000 участници от цялата страна.

Председателят на петчленното жури проф. Николай Ников заяви, че в някои от групите са наблюдават нововъведения, които са несъвместими с кукерските обичаи.

"Много жени играят в кукерските групи."

Оценката на групите, в които има женско присъствие, ще бъде занижена.

"Естествено, че ще бъдат санкционирани, няма да допуснем извращение с традицията. Тук бяхме свидетели на някои групи, които не знаят какво правят", категоричен е председателят на журито.

За пореден път проф. Ников се опитва да развенчае и мита, че кукерите гонят зли сили.

"Кукерите носят със себе си само плодородие и здраве. Основните символи при тях са заораването и засяването на земята."

Състезателната програма продължава и в неделя, а днес ще бъдат връчени и наградите във фотоконкурса Кукерландия, за който са получени близо 400 снимки. 

Маскарадните групи от чужбина се представят извън конкурсната програма. Сред тях е и гостуващата за първи път група с мечи кожи от Северна Румъния, както и фолклорни групи от Турция.