вторник, 28 февруари 2023 г.

Александър Морфов е уволнен, а Велислава Кръстева напуска Народния театър

 

След 4 месеца напрежението и скандалните страсти около Народния театър "Иван Вазов" са на път да имат развръзка. Днес пиарът Велислава Кръстева сама съобщи във фейсбук страницата си, че напуска националния културен институт, съобщи impressio.dir.bg.

"От 1 март не съм част от екипа на НТ "Иван Вазов". За мен беше чест.

Има време за всяко нещо и определено време за всяко намерение под небето: време за раждане и време за умиране; време за насаждане и време за изкореняване на насаденото; време за убиване и време за изцеляване; време за събаряне и време за градене; време за плачене и време за смеене; време за жалеене и време за танцуване; време за хвърляне на камъни и време за събиране на камъни; време за прегръщане и време за въздържане от прегръщане; време за търсене и време за изгубване; време за пазене и време за изхвърляне; време за късане и време за шиене; време за мълчане и време за говорене; време за обичане и време за мразене; време за война и време за мир.

Еклесиаст 3:1-8 VBG".

Малко по-късно излезе новината, че главният режисьор на Народния театър Александър Морфов е бил дисциплинарно уволнен от там. Това обяви в профила си във фейсбук неговата съпруга, актрисата Рени Врангова:

Александър Морфов е официално дисциплинарно уволнен. Да живее Александър Морфов!

Той е получил заповед малко след 15.00 часа днес, в която му е съобщено, че е освободен, потвърди новината и БНТ. Преди два дни Морфов каза в интервю пред БНР, че е очаквал отдавна да бъде отстранен от театъра:

"Мои приятели ми съобщиха, че отдавна някъде са прочели това нещо. Аз нямам никаква идея. Разбира се, аз очаквах отдавна да бъда уволнен от лицето, което заема директорския пост - Васил Василев - поради явната нетърпимост между творческата и административната идея".

Странно ми е, че този сталинизъм може да съществува и днес", каза в интервю пред БНР Валери Йорданов, веднага след новината за уволнението на Морфов. Актьорът първи започна подписка в подкрепа на режисьора и протест против "настаняването на политиката в културната институция."

Валери Йорданов обяви, че ще напусне Театъра, защото "в казарма изкуство не се прави и тази казарма е несъстоятелна и невъзможна":

"Обръщам се към всички политици, от които това зависи. Всички, които викаха "Мутри, вън", които казваха, че ще оправят нещата и ще се борят срещу цялата гнилоч, а никой не взема отношение. Призовавам ги, оправете нещата!".

Скандалът в Народния театър "Иван Вазов" се разгоря след 29 октомври миналата година, след като вратата на пиара на трупата Велислава Кръстева беше надраскана с надписи "ДПС" и "Изчезвай", а за деянието вина пое Александър Морфов, който обвини Кръстева в "политическа пропаганда", заради гласуването й заедно с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Тогава Кръстева коментира във фейсбук страницата си, че за сблъсъка с агресията и грубостта трудно се говори. "Защото издрасканото с ярост "изчезвай" заличава сякаш надеждата, че сме си научили уроците по толерантност, по демокрация, по заедност" и бе категорична, че няма да отстъпи и да подаде оставката си.

Последваха няколко отворени писма и подписки в подкрепа на едната и другата страна. Актьорът Валери Йорданов, освен че поде публична подписка си обръсна главата в знак на протест срещу директора на театъра Васил Василев и пиарката на институцията Велислава Кръстева, срещу хаоса в Народния театър и в подкрепа на Александър Морфов.

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков пък обяви, че има основания за крайна дисциплинарна мярка спрямо директора на Народния театър и назначи проверка в институцията. Той каза, че получава обаждания от актьори, които се чувстват потиснати и уплашени, защото не са съгласни с директора на Народния театър. По думите на Минеков директорът е зависим.

Главният драматург на Първия театър Захари Карабашлиев обяви в социалните мрежи, че подава оставка:

"Аз партийна линия нямам. Своите позиции по различни въпроси изразявам публично и ясно, защото са граждански и морални. Аз съм политически необвързан и не бих желал да бъда въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър "Иван Вазов" отвън.", написа Карабашлиев във Фейсбук.

"Заедно с оставката на Захари Карабашлиева е депозирана и моята. Това обяви и режисьорът Явор Гърдев, като уточни, че в момента е в предпремиера и е в процес на репетиции на представление, което не иска да оставя и е много по-значимо от причините, поради които би го направил."

Веднага последва и друга подписка в подкрепа на директора Васил Василев, подписана от близо 50 актьори от трупата на Народния театър.

"Преди около половин година г-н Васил Василев спечели конкурса за директор на Народен театър "Иван Вазов". Дори за този кратък период той, подкрепян от екипа си, успя да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда", се казва в изпратено до медиите отворено писмо, което завършва така:

"Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар! Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите!"

В края на годината се стигна до намесата на президентът Румен Радев, който се срещна с представители на трупата на Народния театър "Иван Вазов", след като те изпратиха отворено писмо до него и призоваха Народният театър да не се превръща в заложник на политически амбиции. На срещата държавният глава подчерта, че институциите трябва да бъдат партньор на хората на изкуството и да съхраняват достойнството им, така че артистите да усещат подкрепа и да имат свободата и спокойствието да работят.

"Позитивно е, че въпреки проблемите, актьорският състав на Народния театър е сплотен и получава признанието на публиката.", коментира президентът. 

Но на 7 януари 2023 г. след спектакъла "Животът е прекрасен" вратите на кабинетите на директора на Народния театър Васил Василев и на пиарката му Велислава Кръстева отново бяха надраскани съответно с надписи "офис" и "приемна" на ДПС, за което отговорност пак пое режисьорът Александър Морфов.

На 2 февруари стана ясно, че единствената промяна, която президентът предприема в новото служебно правителство е в Министерството на културата. След три мандата на министерския пост Велислав Минеков се оттегли, а мястото му зае диригентът и директор на Софийска филхармония - Найден Тодоров.

Новият служебен министър на културата Найден Тодоров заяви по повод проверката, назначена от неговия предшественик проф. Минеков: "Няма открити нарушения при проверката на Министерството на културата по казуса с Народния театър. Има обаче решения, които все още не е ясно дали са правилни."

В началото на февруари последва и ново стълкновение около Александър Морфов след като стана ясно, че актьорът Евгени Будинов е отстранен от него още от август месец м. г. от спектакъла "Хъшове" по политически причини. Евгени Будинов беше депутат от ГЕРБ в 44-ото Народно събрание, а за отстраняването му разбрахме от видео пост на депутата от ГЕРБ Тома Биков във фейсбук страницата му.

Преди два дни излезе информация, че директорът на Народния театър Васил Василев е изпратил до Министерството на културата нова управленска структура, в която липсват позициите на пиар и главен режисьор, заемани съответно от Кръстева и Морфов.

Министерството на културата не одобри новата структура като се позовава на Закона за закрила и развитие на културата, според който културните институти определят самостоятелно своите задачи и структура съобразно предмета на дейността си, в противен случай министерството би нарушило закона. Относно целия конфликт в Народния театър министър Найден Тодоров днес коментира така пред "Култура.БГ" по БНТ:

"За мен това беше казус, който беше вътрешен и трябваше да си остане в Народния театър. Министерството на културата се явява организация майка на всички български държавни културни институти и тя работи с тях с на базата на Закона за закрила и развитие на културата. В него ясно пише, че тези институти и техните директори вземат самостоятeлно решение по подобни казуси.

Т.е. ако някой от Министерството на културата се намеси в подобна ситуация на културния институт, без правни нарушения в него, тогава се явяваме в нарушение на основни демократични принципи. Аз се опитвам да говоря с всички страни, да туширам напрежението, доколкото мога. Моята роля е да бъда медиатор в такава ситуация.

Министърът трябва да създаде обстановката проблемите да бъдат решени от хората. Първото основно нещо, което трябва да се постигне в цяла България е спокойствие, защото с един трезв мозък се взимат по-верни решения, отколкото когато сме силно емоционализирани."

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата