понеделник, 20 февруари 2023 г.

Димитър Стоянов: Войски и повече оръжие в Украйна няма да пращаме

  

Войски в Украйна няма да бъдат изпращани. България вече е изпратила въоръжение съобразно възможностите ни и съобразно нуждите на властите в Киев. Няма как да дадем и повече оръжие на Украйна, тъй като възможностите на българската армия са такива. Това каза служебният военен министър Димитър Стоянов пред bTV.

В предаването "Лице в лице" министърът определи като "абсолютно манипулативно" твърдението, че ще изпращаме войски в Украйна и уточни, че страната ни ще изпрати само инструктори в Германия и Полша, както е решило Народното събрание.

Според решението от 9 декември 2022-ра трябва да изпратим до 60 военни в тези две страни, където българските инструктори ще инструктират украински военнослужещи.

Димитър Стоянов обясни, че с последното си решение правителството е определило командировъчните средства за българските военнослужещи и те ще потеглят след като пристигне заявка, уточни той.

"От всички седем точки, които са включени в решението на Народното събрание, от 9 декември и преди това от 3 ноември 2022 г., сме изпълнили шест. Седмата точка, която не е изпълнена, е за обновяването на нашите запаси с боеприпаси. Работим по въпроса и смятам, че до следващия парламент ще се готови", каза още военният министър.

Димитър Стоянов подчерта също така, че информацията за помощта за Украйна е класифицирана и това не е някакъв прецедент - например Чехия, Румъния и Италия също не са съобщили как помагат на властите в Киев. България също е засекретила този списък, уточни той.

"Към момента не можем да си позволим предоставянето на въоръжение на Украйна. Ако има възможност за осъществяването на т.нар. триъгълна сделка, тя отново трябва да мине през парламента. Няма как правителството да вземе такова решение", коментира още Димитър Стоянов. 

Според министъра обаче страната ни е закъсняла за тези триъгълни сделки - замяна на старото руско въоръжение с модерно. Западните ни партньори вече предпочитат да изпращат в Украйна директно ново въоръжение, а не стара руска техника.

"България даде това, което ѝ беше възможно да задели. Ние сме задоволили желанието на украинската страна. Но при условие, че вече не можем да покрием нашите способности, няма как да предоставим допълнително въоръжение, отбеляза министърът на отбраната. По думите му това би могло да се промени, но само в случай че България получи западно въоръжение, с което да замести старата съветска техника, която би изпратила на Украйна. Стоянов обаче посочи, че такъв сценарий засега е по-скоро "химера".

 Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата