понеделник, 20 февруари 2023 г.

Колко струва декар земя в различните части на страната

 

Има региони в страната, където предлагането на земеделска земя за продажба е почти нулево. Както и региони, като сливенския например, където търгуването е активно, заради бизнеса с фотоволтаици. Плодородните земи в равнините също се радват на голям интерес. Рентите поскъпват на много места и това кара собствениците да не търсят купувачи засега.

В същото време заради инфлацията търсенето се е увеличило, защото земята е добра инвестиция, за която не се плаща данък, казват специалисти. Как се движат цените на земеделската земя? Търсят ли се парцели и в кои райони на България? Продават ли хората или предпочитат да получават рента? Това провериха кореспондентите на БТА в страната.
 
В Бургас търсенето е активно, предлагането - оскъдно
 

Шарена е ценовата картина на пазара на земеделски земи в Бургаско, пазарът е неспокоен и цените вървят нагоре. В района на Бургас цените започват от три - четири хиляди лева за декар и стигат до 12 000 евро в зависимост от категорията на земята и разположението. Ако попада до строителни граници, близостта до комуникация и т.н. Това каза за БТА, Златка Кузманова, собственик на агенция за недвижими имоти. По думите й спрямо миналата година има повишение на цените. Търсене има, оскъдно обаче е предлагането. Като причина Кузманова посочи увеличените цена на арендните договори. Сега варирали от 50 до 60 лева на декар в зависимост от категорията на земята. Най-много се търсели в района на Община Камено.
 
Заради стагнацията хората гледат да си запазят земята, която им осигурява едни сигурни пари, смята Кузманова. По-голям интерес купувачите проявяват към земите с по-големи площи, към тези от един-два декара, бил по-слаб.


Във Варненско цената за декар надхвърля 4000 лева
 
Във Варненско цените на земеделската земя са сред най-високите в страната. Стойността варира според категорията и местоположението на терена. В момента декарът върви средно между 1200 и четири хиляди лева, показва проучване на БТА сред фирми, които се занимават с този тип търговия. Близо до Варна цените са най-високи. Има оферти и по 10 хиляди евро за декар необработваема земеделска земя, но с гледка към морето. В селата, близо до областния център, могат да се намерят земи по три хиляди лева декара, но в района на Аксаково, например, има оферти, които достигат двойно повече.
 
Обработваемите земеделски терени в региона също поскъпват. Цената на декар богата земя вече може да надхвърли четири хиляди лева.
 
Рентите също вървят стабилно нагоре. За последните 10 години във Варна те са се повишили от средно 25 лева до 66 лева за декар. За 2022 година година, по данни на фирмите, някои от арендаторите са изплащали ренти и над 100 лева на декар.
 
Във Видинско цените продължават да се вдигат
 

Във Видинско търсенето на земеделска земя значително превишава предлагането, каза за БТА брокерът на недвижими имоти Юлия Чекерендова. „Цените са високи и хората се надяват, че ще продължават да се вдигат и може би затова не продават“, коментира тя.
Брокерът обясни, че през последната една година няма промени по отношение на тенденциите на пазара на земеделска земя в област Видин. В момента цената на земеделската земя във Видинско е между 2000 и 3500 лева за декар в зависимост от района, в който е парцелът, от категорията на земята, от размера на парцела, обясни Чекерендова.
 
Най-голямо е търсенето на обработваеми земеделски земи в районите, които са известни с плодородието си – Ново село, Покрайна, Капитановци, Гомотарци, Кошава, посочи Чекерендова. Тя уточни, че там работят и най-едрите арендатори и земеделски производители. Те търсят да закупят допълнително земя, която да обработват и могат да си позволят да платят и по-висока цена.

Пазарът във Врачанско е много свит, предлагането - почти нулево
 
Нулево на практика е предлагането на земеделски земи във Врачанско, коментираха за БТА от бранша. Според тях пазарът е много свит, като търсенето надвишава предлагането. Причината за това е повишението на рентите, които се дават на собствениците - от 80 лева до 120 лева на дка обработваема земя.
 
Цената ѝ при покупко-продажба се определя най-вече от това къде се намира и дали се обработва. Варира от 1000 лева до 3500 лева на дка.
 
В Ловешко земеделските собственици окрупняват имотите си
 
За последните години драстично се е покачила цената на земеделската земя в Ловешко, съобщи за БТА Борислав Герганов, земеделски производител и собственик на агенция за недвижими имоти.
 
Ако преди четири-пет години полските земи са стрували под 1000 лева за декар, то сега достигат между 2000 и 3000 лева. По думите му на пазара са останали само неподлежащи на механизирана обработка земи. „Има такива, които предлагат необработваеми земи на цената на обработваемите и само подобни обяви стоят. Няма нещо, което да излезе на пазара и да не се продаде“, посочи Борислав Герганов.

Той каза още, че в Троянско има много необработваеми, пустеещи земи, които нямат никаква стойност.
 
По данни на териториалното статистическо бюро в Ловеч средната цена на сделките със земеделска земя през 2021-а година в областта е 694 лева на декар. От осемте общини в региона най-скъпа е земята в Луковит – 834 лева на декар, а най-ниска е в Троян - 510 лева на декар. В Ловеч декар земя се е продавал за 666 лева.
 
Плодородните земеделски земи в Монтанско стигат до 2000 лева на декар
 
Декар земеделска земя в равнинната най-плодородна част на област Монтана се търгува по 1500-2000 лева, като най-голям интерес от купувачите има в общините Медковец, Якимово, Лом и Бойчиновци, съобщи за БТА Борис Ангелов, който е председател на Регионалния център на Софийската стокова борса в Монтана.
 
В полупланинската част на региона цените варират от 600 до 1000 лева, в община Монтана са около 800. В планинската част неатрактивните земи се продават по 100-200 лева. В момента на пазара има и търсене и предлагане, но търговията е в малки обеми, уточни Ангелов.
 
Част от собствениците на земи предпочитат да ги продадат и за да вземат наведнъж по-голяма сума пари, но други не бързат и отдават земята си под аренда, за да им носи постоянни доходи. Към момента арендаторите в област Монтана плащат от 40 до 100 лева на декар, а на някои места и до 150. В миналото са останали времената, в които рентата се изплащаше в натура – олио, зърно, царевица и т.н., съобщи още Борис Ангелов.

До 500 лева на декар струва земята в Пернишко
 

От 300 до 500 лева на декар се търгува земеделската земя в Пернишко, съобщи за БТА Венцислав Митков - председател на сдружение "Обединени земеделски производители". Цената се определя в зависимост от категорията и местоположението ѝ. В минали години цените на земеделските земи в региона са варирали между 180 и 200 лева за декар.
Цената на рентата в област Перник започва от 25 и стига до 70 лева. И тук притежателят на земя може да реши дали да получи полагащата му се сума или да я замени за жито, царевица, слънчоглед, брашно или олио. В 90 процента от случаите се избира паричният еквивалент.
 
Около 2000 лева за декар се търгува обработваемата земя в Плевенско
 

Средно около 2000 лева за декар се продава обработваемата земя в област Плевен. Това показа проучване на БТА сред фирми, които се занимават с отдаване под аренда на земя и агенции за недвижими имоти. Цената на декар нива зависи каква категория е тя, в кое землище на областта е, каква е почвата, коментира Кристиян Цветанов, мениджър недвижими имоти. Той подчерта, че декар обработваема земя може да се продаде за 1100 лева, но цената може и да надхвърли 2000 лева, особено, ако става въпрос за по-голям парцел с повече декари.

Рентата също варира, сочат данните на фирми в Плевенско. Средно в областта за декар се изплащат от 40 до 100 лева. По-ниската цена е в землищата с камениста почва, където добивите не са високи.
 
Под 1500 лева за декар е цената на нивите в Разградско
 
Средната цена на земеделската земя в област Разград през 2021 година е 1254 лева за декар, според данни на Националния статистически институт. Това каза за БТА Даниела Данаилова, началник на отдел „Статистически изследвания – Разград“ към Териториалното статистическо бюро – Север. По думите ѝ година по-рано средната стойност на земеделската земя в региона е била 1165 лева. Данаилова уточни, че анализът за 2022 г. все още не е готов.
 
Между 29 и 138 лева на декар е рентата на земеделската земя в област Разград. Средното годишно рентно плащане за един декар ниви за стопанската 2022-2023 г. в региона е определено въз основа на данните, предоставени от общинските служби по земеделие, каза за БТА директорът на Областната дирекция „Земеделие“ в Разград Иван Борисов. Най-високи суми са получили собствениците на земя в община Исперих, а най-ниски ренти са дадени в селата Веселина и Балкански – по 29 лева на декар.
 
В Русенско не продават, предпочитат рента
 
За година цената на декар обработваема земеделска земя в Русенско се е повишила двойно. Търсенето е голямо, но няма предлагане, каза за БТА управителят на агенция за имоти в Русе Мая Василева. Тя обясни, че цената на декар обработваема земя в област Русе сега е между 2300 и 2500 лева на декар. В началото на миналата година тя е била около 1200 лева на декар.
 
В момента има много голямо търсене за закупуване на земя, но никой не продава. Собствениците предпочитат да взимат рента. В Русенско тя е между 70 и 100 лева на декар за година, обясни Василева. Тя даде пример, че заради голямото търсене и липсата на предлагане декар земя е бил продаден наскоро за 4500 лева. По думите ѝ причина за голямото търсене за закупуване на земя е инфлацията. Хората, които имат спестявания, предпочитат да ги вложат в земи, за които у нас не се плаща и данък, обясни Василева.

В Самоков предпочитат рентата
 
Заради инфлацията се вдигнаха много цените на обработваемата земя. Преди наемът за декар струваше около 25 лева, а сега под 30 лева няма никъде, но това много зависи къде се намира нивата (обработваемата земя) и каква е категорията ѝ. Цените могат да стигнат и до 70 - 80 лева в нашия район. Ако обработваемата земя, се намира в близост до река или напоителен басейн, е по - скъпа, в близост до гората нейната цена е сравнително по - ниска, обясни за БТА младият земеделски производител Георги Щъркелов.
В този бизнес повечето хора по-скоро искат рента, отколкото да си продадат земята, защото основният проблем е, че една обработваема земя има много наследници и почти винаги не могат да се разберат помежду си.
Цените на година под наем на декар варират от 30 до около 100 лева.
 
С 10 - 15% са се повишили цените на земята в Старозагорско
 

През 2022 година цената на земеделската земя в Старозагорско се е повишила с 10-15 процента в сравнение с предходната година. Това каза за БТА Николай Георгиев, собственик на агенция за недвижими имоти. От думите му стана ясно, че увеличението е различно в зависимост от населеното място, параметрите на земята и нейната категория. През 2021 година най-скъпа е била земеделската земя в община Павел баня- 1085 лева за декар, следвани от община Опан - 1027 лева на декар и Стара Загора- 979 лева на декар. Най-ниска е цената в община Братя Даскалови - 570 лева. Това сочи окончателната статистика на Националния статистически институт. Средната цена на декар в областта е 897 лева. За сравнение през изминалата година стойността на декар е достигнала 1500 лева, посочи още Георгиев.
 
През 2021 година стойността на земята, която е била давана под аренда е била най-висока в Раднево, като е достигнала 48 лева за декар, следвани от Стара Загора, Чирпан и Опан - 44 лева. Най-ниска е цената на земята под аренда в община Павел баня.
 
В Търговище декар земя се търгува около 1000 лева
 
В Търговище има ръст на цените както при търгуването, така и при рентатата. Но въпреки това областта е на 14-то място по цени на сделки с ниви и на 12-то място по цени на рентите в страната. Пред последните няколко години цената на декар постепенно нараства. През 2021 година средната цена на декар ниви в областта достига 978 лева. Това е със 7.5 на сто повече в сравнение с 2020 г., съобщиха за БТА от Териториалното статистическо бюро – Североизток.
 
Според специалистите, от 2014 г. насам се отчита ръст при средни цени на сделките със земеделска земя в област Търговище. Докато през посочената година цената на декар е била 747 лева, то през 2021 г. вече 978 лева, сочи справка. Област Търговище е на четиринадесето място в страната по цена на сделки с ниви през 2021 г., допълни Боян Бончев – главен експерт в институцията.
 
Най-висока e цената на сделките с ниви в община Попово - 1255 лева на декар. Най-ниска е цената на сделките с ниви в община Омуртаг - 440 лева на декар.  Средната цена на наем на един декар ниви в област Търговище достига 47 лева, което е с 9.3 процента повече спрямо 2020 г. Има ръст от 45 на сто на рентата на постоянно затревените площи, казват специалисти. Областта е на дванадесето място в страната по цена за наем на един декар ниви през 2021 г. Конкретно за област Търговище най-висока е цената за наем/аренда на един декар ниви в община Опака - 56 лева на декар, а най-ниска е в община Антоново - 25 лева.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата