петък, 10 февруари 2023 г.

ГЕРБ: Държим на борбата с корупцията, всичко е в правомощията на независимата съдебна власт

  

"ГЕРБ държи на върховенството на закона и борбата с корупцията в България. Оповестената нова информация по глобалния закон "Магнитски" и режима на глобалните антикорупционни санкции на Великобритания е преди всичко в правомощията на независимата съдебната власт".

Това гласи първият коментар на ГЕРБ по повод новите санкции от САЩ по закона "Магнитски". По-рано днес стана ясно, че освен вече известните Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, в списъка влизат и бившите министри Владислав Горанов (ГЕРБ), Румен Овчаров (БСП), бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Киров Генов, председателят на "Русофили" Николай Малинов, Александър Христов Николов, член на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй".  

"ГЕРБ винаги е заявявала категорична позиция за съдебната реформа и борбата с корупцията в България. Доказателство за това са гласуванията по внесените предложения за реформа в съдебната система, които народните представители от ПГ на ГЕРБ подкрепи в 48-ото Народно събрание", заявяват от ГЕРБ в официално съобщение от пресцентъра на партията.

В резултат от днешната мярка по "Магнитски" се блокира цялата собственост и право на собственост и други собственически права на посочените по-горе лица, които се намират в Съединените американски щати или са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ. Такава собственост, право на собственост и други собственически права задължително трябва да се докладват на OFAC.

Освен това се блокират всички дружества, притежавани пряко или непряко с дялово участие от или над 50 процента от едно или няколко от санкционираните лица. Ако не е налице общо или нарочно разрешение, издадено от OFAC, или освобождаване от задължението по друг начин, предписанията на OFAC по принцип забраняват всички транзакции от граждани на САЩ или постоянно пребиваващи в САЩ или транзакции на територията на САЩ (или извършвани транзитно през САЩ), отнасящи се до каквато и да е собственост или право на собственост и други собственически права на публично обявените или по друг начин санкционирани лица.

Новините от днес и със задна дата