вторник, 21 февруари 2023 г.

Външно: България е против ЕС да приеме "Истанбулската конвенция" без единодушие

  

България е против присъединяването на ЕС към "Истанбулската конвенция" при липсата на съгласие от всички държави членки, съобщиха от Външното ни министерство.

В рамките на днешното заседанието на Съвет "Общи въпроси", Съветът е решил с квалифицирано мнозинство да поиска одобрението на Европейския парламент по двата проекта на решения на Съвета за присъединяване на Европейския съюз (ЕС) към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие - т. нар. "Истанбулска конвенция". Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си.

България не подкрепи двата проекта на решения на Съвета за присъединяване, от името на ЕС, към "Истанбулската конвенция". Причината е, че през 2018 г. Конституционният съд на България прие решение, в което се посочва, че "Истанбулската конвенция" застъпва правни концепции, свързани с понятието "пол" (gender), които са несъвместими с основни принципи на Конституцията на Република България, заявяват от Външно министерство.

България е силно ангажирана в борбата с домашното насилие и насилието срещу жени. Българското правителство и гражданското общество активно работят за предотвратяването на подобни форми на насилие и за предоставянето на защита и подкрепа на жертвите от него, отбелязват от ведомството.

Решението за окончателното присъединяване на ЕС към "Истанбулската конвенция" ще бъде взето от Съвета с квалифицирано мнозинство, а гласуването най-вероятно ще се състои през юни 2023 г., след получаване на одобрението от страна на Европейския парламент, пишат още от МВнР.

На 15 февруари 2023 г. пленарната сесия на Европейския парламент прие резолюция, с която призова Съвета да осигури бързо и пълно присъединяване към "Истанбулската конвенция" без по-нататъшно забавяне.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата