вторник, 21 февруари 2023 г.

Мелони е на посещение в Киев, "за да се информира за нуждите на украинския народ"

  

Ден след като американският президент Джо Байдън и ръководителката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева посетиха украинската столица, в Киев днес е и италианската премиерка Джорджа Мелони.

Посещението ѝ в Украйна цели да "потвърди подкрепата на своето правителство за Киев след руската инвазия и да се информира лично за помощта, от която се нуждае украинският народ", предаде АНСА, цитирана от БТА. 

На слизане от влака, с който пристигна в Киев, първите ѝ думи бяха "За мен е чест". 

"Мисля, че е мой дълг да бъда тук, за да подчертая отново позицията на италианското правителство, както и да се информирам лично за нуждите на един народ, борещ се за своята свобода. Нещата винаги изглеждат различно, когато ги видиш със собствените си очи, и мисля, че това (бел. ред.: посещение) ще помогне и на италианския народ да ги разбере", каза Мелони.

Любопитна съм и съм решена да разбера от какво се нуждае украинският народ, добави тя.

Мелони пристигна на посещение в Украйна броени дни преди първата годишнина от руската инвазия в страната, отбелязва АНСА.

Мелони посети и Ирпен, а по-късно ще отиде и в Буча -  градове, където бяха убити стотици цивилни и които придобиха огромно символно значение за украинската съпротива. Тя определи като пропагандно годишното обръщение на руския президент Владимир Путин към двете камари на парламента днес, и каза, че е очаквала по-конструктивна реч, предаде Ройтерс.

"Част от сърцето ми се надяваше да чуе някакви различни думи, нещо за крачка напред. Това (обаче) беше само пропаганда", каза Мелони по време на посещение в украинския град Ирпин.

По-късно е планирана и нейната среща с украинския президент Володимир Зеленски. Очаква се на срещата си с него тя да подчертае, че докато е на власт, подкрепата на Италия за Киев ще остане непоклатима.

Първата жена премиер на Италия встъпи в длъжност през октомври миналата година и продължи политиката на своя предшественик Марио Драги на пълна подкрепа за Киев и изпращане на военна помощ, посочва АНСА.

Мелони е на посещение в Украйна на фона на шумния отзвук в публичното пространство, предизвикан от критиката, отправена към Зеленски от бившия италиански премиер и лидер на партия "Напред Италия" ("Форца Италия") Силвио Берлускони, който е един от коалиционните партньори на Мелони.

Друг представител на управляващата коалиция в Италия - вицепремиерът и министър на устойчивата инфраструктура и транспорт Матео Салвини, е изразявал резерви относно изпращането на военна помощ за Украйна. Салвини, който е лидер на партия "Лига", бе почитател на руския президент Владимир Путин, но разкритикува инвазията на Москва в Украйна, припомня АНСА.

 Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата