8-годишно дете е получило вътрешни изгаряния, след като пило бутилиран плодов сок в хотел в курорта "Златни пясъци". Детето е лекувано в интензивното отделение на Университетската болница "Света Марина" във Варна и е изписано на 23 февруари в добро състояние.

Инцидентът е станал на 11 февруари. Детето пило бутилиран плодов сок. Секунди по-късно усетило остро парене и болки в гърлото, а от устата му започнала да излиза пяна. По спешност детето било настанено в болница "Света Марина", където е лекувано две седмици заради изгарянията на хранопровода. По случая са подадени сигнали в полицията, в Агенцията за безопасност на храните и прокуратурата.

"Тя сама си отвори сокчето, което беше бутилирано", разказа пред NOVA майката на детето Таня Колева. По думите на бащата Ивайло от хотела са казали, че до момента не са имали проблем с този вид напитки.

"Назначена е химическа експертиза, която все още не е изготвена. Целта е да се установи какво точно вещество е имало в тези сокове. Всички сокчета от този вид, които са били налични в хотела към онзи момент, са предадени на органите на разследването. Сигнализирана е и Областната дирекция за безопасност на храните във Варна. Би трябвало да си извършат собствена проверка за партидата, за наличните количества в търговската мрежа", обяви пред БНТ Станислава Бакалова, говорител на Районната прокуратура във Варна.

Образувано е наказателно производство за съдържание на опасни вещества в храни и напитки.

От Агенцията по безопасност на храните заявиха, че всички налични количества сокове от партидата, за която има съмнение, че е причина за инцидента, не са в продажба и няма опасност за гражданите. От фирмата-производител на сока в писмено становище пък казват, че оказват съдействие на контролните органи и "застават зад качеството и безопасността на техните продукти".

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo