понеделник, 27 февруари 2023 г.

Синдикатът на българските учители подкрепя връщането на военното обучение в училище

 

                          Снимка: БТА 

Синдикатът на българските учители (СБУ) подкрепя идеята за военно обучение в училище, каза днес във Варна председателят му Янка Такева. Тя уточни, че СБУ го подкрепя, защото ситуацията в света е много динамична.

"В момента на 59 места в света има локални войни и ние трябва да се подготвим, трябва да се подготвим и за климатичните промени", коментира Такева. По думите ѝ в света все нещо се случва, включително и очакването на нови пандемии, така че всички хора, не само младите, но и възрастните, трябва да имат тези компетенции, предаде БТА.

Преди дни стана ясно, че министрите на отбраната и образованието са внесли прокт на нова наредба в МС, според която ще бъде въведено военно обучение за учениците от 10 и 11 клас от следващата учебна година.

Синдикалният лидер коментира още, че е договорила с финансовия министър в бюджет 2023 да има 400 милиона лева допълнително за увеличаване на учителските заплати.

"Това увеличение ще го върнем със стара дата от 1 януари тази година, независимо кога ще бъде приет новият бюджет", обясни Такева и посочи, че стартовата учителска заплата се очаква да стане 1900 лева.

Според нея увеличението на възнагражденията привлича млади кадри в сферата на образованието. През настоящата учебна година в системата са влезли 4200 млади учители.

"Във всяка община ние имаме клуб на младия учител, съобщи още тя. В тях синдикатът се грижи за адаптирането на младите към образователната система, развитието на наставничеството в училищата и детските градини, обучава млади специалисти в академията си", каза лидерката на СБУ.

"Всички дисциплини в училище са много важни и по наше искане ще има национална програма към министерството на образованието, финансирана от бюджета, за развитие на всички хуманитарни направления, обзавеждането на кабинети по музика, изобразително изкуство, литература, история география, защото хуманистичната роля на образованието е изключително важна", обобщи Такева.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата