вторник, 7 февруари 2023 г.

Житният режим на Петър Дънов започва от 8 февруари

  

Всяка година през февруари след пълнолуние е периодът за провеждане на т. нар. Житен режим, представен от учителя Петър Дънов. През 2023 г. този специален режим както на хранене, така и на мислене, продължава от 8 до 17 февруари и има за цел да изчисти организма физически и духовно, да презареди тялото и душата.

Има разпространени различни начини на провеждане на житния режим с известни вариации между тях, особено по отношение на избора и приготвянето на житото, разпределението на храната през деня и други. Кой е най-достоверният е трудно да се каже, тъй като информацията се е предавала сред последователите основно от уста на уста. Тук ще представим основната информация.

Същинската част от житния режим продължава точно 10 дни, в които се следват много стриктни правила за консумация на храни и напитки. Погрешно мнозина възприемат режима като диета за отслабване (макар да има и такъв ефект). Заедно с постите последователите насърчават към чисти мисли и чувства и добри постъпки, за да се случи и емоционалната детоксикация.

Подготовката

Тъй като 10-дневните житни пости са свързани с редица ограничения, добре е преди същинския режим да се направи подготовка на тялото с по-лека храна, без месо. Тази подготовка е полезна за постепенно настройване към по-ограничения калориен прием, който предстои, но и важна за алкално-киселинния баланс в организма. Подходящи храни са леща, булгур, елда, грах, ориз, боб и др.

Подготовката традиционно започва 10 дни преди същинския режим, но може да бъде и по-кратка според личното усещане на изпълняващия постите. Препоръчва се поне 5 дни преди същинския режим да се ограничи напълно консумацията на животински храни, включително млечни.

 Житният режим

По време на същинския режим се пие много вода - поне 1.5 литра дневно или по 30 мл. на килограм тегло. Добре е водата да е топла - преварена или трапезна. Тя, както и правилното дишане, помагат да се компенсира намаленият калориен прием.

Храната е точно определена и представлява по 100 гр жито, 3 ябълки и 9 ореха на ден. Може да се добави и до 3 лъжици мед дневно. Не се консумират други храни и напитки, нито кафе, сол или захар.

Според последователите на режима житото съдържа всички елементи, необходими за поддържане на живота и предоставя много повече енергия от мляното брашно и печивата. Житото съдържа голямо количество фибри и антиоксиданти, богато е на магнезий, калий, калций, фосфор, както и на витамини от група В. Ябълките са за сърцето, а орехите за мозъка.

Приготвяне на житото

За режима подходящи са био пшеница или лимец, за да е максимално чиста храната. Използват се цели зърна пълнозърнесто жито, тъй като именно в обвивката на житното зърно са скрити богатата палитра от полезни вещества.

При избора и подготовката на житото има две различни версии на режима.

При едната версия се използва грухано жито. От предишната вечер 100 гр жито се измива хубаво и се накисват в 1 л. гореща вода - най-добре в термос или друг съд, който запазва топлината. Съдът с житото и водата се затваря плътно и се оставя до сутринта.

При друг вариант на режима се ползва сурово жито, подходящо за покълване. Приготвянето му за консумация отнема около 36 часа, т.е. за всеки конкретен ден от диетата съответната порция трябва да се накисне поне ден и половина по-рано. 100 грама жито за съответния ден се залива в глинен съд с вода на стайна температура (около 22 градуса). Съдът се похлупва, като водата се сменя на всеки 8-12 часа, докато стигне до началото на покълване. Ако вместо жито се използва лимец, трябва да имаме предвид, че при него покълването става за по-кратко време, около 12 до 24 часа.

На сутринта водата от житото се изпива на гладно около 30 минути преди закуската. В нея може да се добавят няколко капки лимон за по-добър вкус. Житната вода е богата на хранителни вещества и при пиене е добре да се задържа в устата, да се "дъвче".

Житото за деня се разпределя в три части - за закуска, обяд и вечеря, като е най-добре количеството за следващите хранения да остане в термос или друг добре затворен съд. Сутрин трябва да се закусва след изгрева на Слънцето, а вечер да се вечеря преди залеза.

Освен 1/3 от житото, по една ябълка и три ореха могат да бъдат разпределени около всяко от трите житни хранения за деня. Добре е отделните храни - жито, орехи, ябълка - да се консумират в интервал от около 30 минути и да не се смесват, за да не се получат неприятни ефекти като ферментация в корема, подуване или запек. Дъвче се продължително - според поръките на учителя Дънов по 99 пъти.

През целия ден се пие много вода, като е добре тя да е топла, може да бъде подправена с лимон или мед. Около час преди всяко хранене се изпиват по 2 чаши топла вода. Допуска се и пиене на неподсладен билков чай от лайка, мащерка.

Отпостване (захранване)

На финала на десетдневния режим е много важно захранването да се случва постепенно и внимателно.

На десетия ден наобяд към храната от режима се добавя Ангелска супа. Тя се приготвя от обелени цели картофи, които се варят във вода без сол или подправки. След сваряване може да се добави магданоз. От супата се хапва внимателно, без да се прекалява, защото всяко преяждане ще доведе до стрес на организма.

В следващите дни захранването продължава с лека постна храна и постепенно преминаване към нормалните за организма ни количества. Ограничението откъм месо, алкохол и трудни за обработка храни е добре да продължи още 10 дни. Въздържане от млечни храни се препоръчва да остане поне до 5-6-и ден от захранването.

Тази статия има само информационна цел и не представлява здравен съвет или препоръка. Този режим може да не е подходящ за вашето здравословно състояние. Режимът не е подходящ за хора с непоносимост към глутен, както и за хора с инсулинова резистентност. Консултирайте се с лекар, преди да предприемете драстични промени в своята диета.

Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където споделя всичко, което я вълнува, за детско развитие и възпитание, родителство, кулинария.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma 

Новините от днес и със задна дата