вторник, 7 февруари 2023 г.

Нидерландия, Дания и Германия обещават 100 танка "Леопард 1" за Украйна

  

Нидерландия, Дания и Германия казаха, че имат план да изпратят най-малко 100 танка "Леопард 1" за Украйна, предаде Асошиейтед прес.

В съвместно изявление министрите на отбраната на трите страни заявиха, че доставката на танковете "Леопард 1" е част от действията "за помагане на Украйна и нейното усилие да се противопостави на руската агресия."

"Това значително ще повиши военния потенциал на Украйна за възстановяване на нарушената ѝ териториална цялост", казаха министрите. Те добавиха, че доставката ще се осъществи до няколко месеца и ще включва логистична подкрепа и обучение.

По-рано стана ясно, че новият германски министър на отбраната Борис Писториус пристигна днес на изненадващо посещение в Киев, предаде Франс прес.

"Първият "Леопард 2" пристигна в Киев. Ще има още такива", обяви в "Туитър" украинският му колега Олексий Резников, публикувайки и снимка, на която той и Писториус държат прозрачна кутия с макет на германския танк. Говорител на украинското министерство потвърди за АФП, че снимката е направена днес в украинската столица.

Междувременно електронната версия на сп. "Шпигел" съобщи, че Съветът за сигурност към германското правителство е одобрил доставянето на Украйна на 178 танка "Леопард 1" от германските промишлени запаси, отбелязва Ройтерс.

Няколко танка от този модел ще бъдат изпратени през лятото, но голямата част ще бъдат доставени догодина, посочва изданието, без да цитира източници.

Миналия месец, на фона на засилващ се международен натиск, германското правителство реши да прати на Украйна по-модерните бойни танкове "Леопард 2" от военните си запаси.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата