неделя, 26 февруари 2023 г.

Най-малко 45 мигранти загинаха при корабокрушение край Италия, много от тях са деца

  

Най-малко 45 мигранти са загинали, след като претоварената им дървена лодка се е разбила в скалистите рифове край южната част на Италия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на италианската брегова охрана.

Мигрантите са тръгнали от Измир в Източна Турция преди 3-4 дни, заяви италианска служителка, цитирана от Ройтерс, като тя добави, че по произход мигрантите са от Афганистан, Пакистан и Сомалия. "Според оцелели на борда е имало от 140 до 150 души", добави служителката. Тя каза, че 45 мигранти са загинали, а 81 оцелели са успели да достигнат до брега, включително 22 души, които в момента са в болница. Повечето от тях са от Афганистан.

Италианският премиер Джорджа Мелони заяви, че мигрантите са били натъпкани в 20-метрова лодка при "неблагоприятни метеорологични условия". В изявление, разпространено от нейната канцелария, тя изрази "дълбоката си скръб за многото човешки животи", отнети от "трафикантите на хора".

"Нехуманно е да се разменя животът на мъже, жени и деца срещу "цената" на билет, платен от тях с фалшивата перспектива за безопасно пътуване", добави крайнодясната Мелони, чиито съюзници в управлението включват антимигрантската партия "Лига".

Тя обеща да използва лидерството си, за да настоява за репресии срещу заминаванията, организирани от трафиканти на хора, и да настоява пред други лидери от ЕС да помогнат на Италия в това начинание, пише БТА.

Папа Франциск каза, че отправя молитва за всички пострадали при инцидента. "С мъка чух за корабокрушението край Калабрия близо до Кротоне. Вече са открити 40 загинали, много от тях от тях деца. Моля се за всеки един от тях, за изчезналите и за останалите оцелели мигранти", каза папата в седмичното си обръщение на площад "Свети Петър".

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата