събота, 18 февруари 2023 г.

НАСА: 450-килограмов метеорит падна в Тексас и предизвика трус

 НАСА: 450-килограмов метеорит падна в Тексас и предизвика трус (СНИМКИ) -  Свят - DarikNews.bg

Aмериканската космическа агенция НАСА съобщи, че късно в сряда е паднал метеорит с тегло 450 кг и диаметър 60 см, в Макалън, Тексас. Агенцията публикува и карти, показващи предполагаемата зона на падане на обекта.

"Въпреки че метеоритите обикновено се удрят в земната атмосфера с висока скорост, те се забавят, докато пътуват през атмосферата, и се разпадат на малки фрагменти, преди да паднат на земята. Метеоритите се охлаждат бързо и обикновено не представляват риск за обществеността", се казва в изявление на НАСА.

В изявлението също така се отправя молба, ако бъде намерен фрагмент от метеорит, да се обърнат към Смитсоновия институт, за да предадат падналото небесно тяло за изследване.

"Метеитът, наблюдаван в небето над Макалън, напомня за необходимостта НАСА и други организации да повишат нашето разбиране и защита на Земята, да обединят научния и инженерния опит, за да постигнат напредък в изследването на космоса от човека, да интегрират земните и планетарните изследвания за задълбочаване на нашето разбиране за Слънчевата система и да насърчават успешните космически мисии чрез намаляване на риска", се казва в изявлението.

Падането на метеорита е било белязано от вибриране на прозорците на къщите в близост до мястото на удара и кратък рязък земен трус, съобщават местните медии.

Освен това спътници на Националната метеорологична служба на САЩ също са засекли движението на метеорита, като са отчели съпътстващо огнено кълбо.

Смята се, че на Земята на ден падат между 5 и 6 тона метеорити - или 2000 тона годишно. Повечето намерени метеорити са с тегло от няколко грама до няколко десетки тона. / Източник: БГНЕС    

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 

Новините от днес и със задна дата