сряда, 15 февруари 2023 г.

Жената до убития Нав: Ходехме на пръсти, от 2 до 4 не смеехме да пуснем кафемашината

  

                    Снимка: Стопкадър bTV

"Ходехме на пръсти. Страхувах се да се засмея, да говоря високо, дори да пусна кафемашината от 14 до 16 часа. Стараехме се всякак да не провокираме този човек" - това разказа в студиото на "Преди обед" по bTV приятелката на застреляния от съседа си Иван Владимиров. Нина Райчева визира 10-дневен период, през който гостувала на Нав през декември, тъй като тя живеела във Варна, а той - в София.

Спомня си също, че си изпуснала на пода кутията за очила и много се притеснила. 

"Недоумявам защо човек, за когото разбирам, че е бил уволнен от МВР и е имало толкова жалби срещу него, продължава да има оръжие? За мен всички, които са позволили този човек да има оръжие, са съучастници", казва Райчева в емоционално интервю пред Деси Стоянова.

Във вечерта преди убийството двамата трябвало да гледат "Животът е прекрасен" в Народния театър, но представлението било отменено. "Решихме да отидем да хапнем. Благодарна съм за това, защото ми даде повече време с него в последните му мигове. Първоначално планът беше да се приберем заедно, но той беше болен и искаше да си почине. Изпрати ме до нас, целуна ме и се качи на колелото. След това се е случила трагедията. Много пъти си мислех дали съм можела да предотвратя случилото се", спомня си жената през сълзи.

За отношенията със съседа, Нав искал да говори с останалите съседи, за да направят подписка, но в краен случай планирал да се изнесе. 

За запознанството ѝ с психолога Нина Райчева разказва: "Една моя колежка беше публикувала негов текст. Аз се очаровах и го издирих, изпратих му покана за приятелство. Прочетох книгата му и във всеки един разказ разпознах частица от себе си. Изпратих му гласово съобщение и той поиска да се видим. Той дойде във Варна и така се запознахме". 

"Той много държеше на близките си. Трябва да продължа наследството му. Да направя всичко по силите си хората да разберат, че той е един от най-красивите хора, които съм познавала. И е един от най-талантливите писатели на тази планета. Искам да запомня Иван като човека с най-широка усмивка. Той се усмихва с лицето си, душата си и очите си", споделя още приятелката на убития психолог. Затова и създала Facebook група "С любов за Нав". Всички възможни неща, свързани с паметта на Нав, ще бъдат публикувани там", заяви тя. 

"Убиецът му не трябва да излиза на свобода. Този човек очевидно е опасен. Хората, които са съдействали този човек да има оръжие, също трябва да понесат отговорност. Трябва да има промяна в закона", категорична е Нина Райчева.

Психологът Иван Владимиров - Нав беше застрелян с един изстрел в главата, а за престъплението бе задържан негов съсед - бивш служител на МВР, с когото имали изострени отношения. От 2020 година имало сигнали, основната част от които били от извършителя по отношение на действия на майката на жертвата. Сигналите не били за насилие, а по битови въпроси - шум, цапане на общите части и други подобни. Убийството е извършено със законно притежавано оръжие.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата