сряда, 15 февруари 2023 г.

77-годишна жена бе спасена след 212 ч. под руините в Турция, жертвите вече са над 41 000 (видео)

 Около 250 000 служители са на терен в зоните на трусовете 

77-годишна жена бе спасена след 212 часа под развалините от опустошителните земетресения в югоизточния турски окръг Адъяман, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Броят на жертвите на земетресенията нарасна до 35 418, съобщи снощи турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Още 5800 души са изгубили живота си на територията на Сирия.

По думите на Ердоган спасителните работи ще продължат, докато не бъде изваден и последният човек изпод срутените сгради. Около 250 000 служители са на терен в зоните на трусовете.

Турският президент говори след петчасово заседание на кабинета, проведено в централата на Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). Ердоган каза, че ранените в резултат на трусовете са 105 505.

Общо 13 208 ранени все още се лекуват в болница след земетресенията миналата седмица, допълни той.

Турският президент отбеляза, че всяка държава би се изправила пред проблемите, пред които и "ние се изправихме" при такова природно бедствие, чиято сила сравни с атомни бомби. По думите на Ердоган, срутилите се сгради са напомнили на правителството необходимостта от по-стриктни строителни разпоредби.

Държавният глава допълни, че над 2,2 милиона души са напуснали районите, засегнати от трусовете.

Общо 9046 чуждестранни служители от 82 държави в момента работят в зоната на бедствието, съобщи външното министерство на Турция.

Ведомството допълни, че 100 държави са предложили помощ досега, като се очаква още две да изпратят спасителни екипи.

Освен спасителни екипи в засегнатите райони са изпратени и одеяла, палатки, храна и екипи за психологическа подкрепа, наред с с над 12 300 превозни средства, включително багери, трактори и булдозери.

Над 227 762 палатки, 2 607 390 одеяла и 48 271 контейнера са изпратени в 10-те най-засегнати окръга, съобщиха от АФАД.

Същевременно ООН призова за набиране на почти 400 милиона долара в помощ на пострадалите от трусовете в Сирия.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обясни, че планираните 400 милиона долара ще осигурят подпомагане за близо 5 милиона сирийци за период от 3 месеца. Гутериш настоя спасителите да могат да работят свободно в страната.

Активисти и спасителни екипи в Севернозападна Сирия критикуваха световната организация за бавните действия в контролираните от бунтовници райони след бедствието.

Почти цялата хуманитарна помощ досега минаваше през един-единствен пропускателен пункт на границата с Турция.

Президентът Башар Асад разреши да бъдат отворени още два гранично-пропускателни пункта за улесняване доставките, а по-късно беше съобщено за първия хуманитарен конвой през Баб ал Салам - 11 камиона с неща от първа необходимост като палатки, матраци и одеяла.

 

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата