сряда, 15 февруари 2023 г.

От САЩ до Китай: Летящи обекти събраха погледите по цял свят / видео

  

В началото на този месец китайски разузнавателен балон прелетя в небето над Северна Америка и предизвика буря от реакции и коментари. Това доведе до отмяната на пътуването на държавния секретар Антъни Блинкен до Китай.

В Пентагона бяха разтревожени от факта, че апаратът преминава в близост до бази с ядрено оръжие. Бавното му неутрализиране допълнително разгневи мнозина в САЩ. Китай обаче отрече аеростатът да е разузнавателен. 

Новините за мистериозните обекти в небето не спряха. В края на миналата седмица се появи информация за апарати, с големината на кола, навлезли във въздушното пространство над Аляска. Те се отличавали с неочаквана маневреност. Последва информация за подобни обекти над други страни. Вчера руски и американски източници съобщиха, че неидентифицирани обекти са наблюдавани дори и над Китай.

Ето всички места и случаи на забелязани мистериозни апарати във въздуха:

САЩ

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване съобщава, че още на 28 януари е забелязало балон, навлизащ във въздушното пространство на Аляска. Първоначално обектът не буди основания за притеснение. В последствие той ускорява скоростта си, маневрира и се озовава над американска база с междуконтинентални ракети с ядрен заряд в щата Монтана.

Оказва се, че балонът е с много по-големи размери от очакваните. Апаратът е снабден със слънчеви панели, антени и друго оборудване. Общото му тегло е над 1 тон.

Според Пентагона балонът имал и двигатели, които му позволявали да маневрира. САЩ успяха да свалят този апарат едва на 5 февруари.

На 10 февруари, американски служители свалиха друг "неидентифициран обект на голяма надморска височина" край бреговете на Аляска. Според Пентагона формата му е била осмоъгълна и продълговата, а размерите като на кола.

Американската армия свали трети подобен обект, забелязан над Големите езера на 12 февруари.

Преди няколко дни над Хаваите бе забелязана много странна активност на космически лазери. Според Вашингтон гледката е причинена от комерсиален китайски сателит.

Канада

Отава съобщи, че от началото на този месец няколко балона са нарушили въздушното й пространство. Заедно с първия апарат, който достигна щата Монтана, се е движел и апарат с по-различна траектория. В края на миналата седмица Отава съобщи за още три случая на забелязани неидентифицирани обекти.

Канадският министър на отбраната Анита Ананд каза, че е твърде рано да се спекулира откъде са се появили обектите. Тя допълни, че един от тях е бил "с по-малки размери и цилиндрична форма".

Обектите са свалени, но трудни за откриване. Те паднали в планинския и силно насечен терен на Северна Канада.

Прихващането и унищожаването се е осъществило от американски изтребители. Цената на операциите по откриване, проследяване и унищожаване на обектите над САЩ и Канада вече надхвърля няколко милиона долара. Само една от използваните ракети струва $400 000.

Китай

Преди няколко дни Външното министерство на Китай заяви, че Съединените щати управляват "най-голямата шпионска мрежа в света".

"САЩ извършва глобално следене, включително улавяне на електронни комуникации", допълни Пекин. Китай припомни, че е свалил голям шпионски балон още през 2019 година.

На 12 февруари Пекин съобщи за "неидентифициран летящ обект", забелязан в небето близо до източната провинция Шандонг. Ден след това обектът е прихванат и унищожен близо до 3-милионния град Риджао, пише държавния вестник Global Times, цитиран от Newsweek.

В интернет се появи и много странен клип от наблюдавано НЛО над Китай. Той бе споделен от РИА Новости, а произходът му не бе обяснен. Възможно е на видеото да се вижда унищожаването на апарата, извеждане сателити или ракетно изстрелване. Липсата на официална информация подхранва допълнително спекулациите.

Мексико

Преди около един месец Мексико се оплака, че американска компания е провела незаконен експеримент в небето на страната. В небето са били издигнати балони, които са разпръснали частици серен диоксид в атмосферата.

Калифорнийският стартъп Making Sunsets е провел експеримента, за да покаже, че модифицирането на атмосферата е възможна и достъпна технология, която може да се използва за контрол над глобалните температури.

Мексиканското правителство заяви, че ще разработи стратегия за забрана на бъдещи експерименти със соларно геоинженерство, която също ще включва информационна кампания и научни доклади.

Мексико обаче разбра за теста едва след признанието за него от Making Sunsets. Тестовите балони не били забелязани от радарите на страната.

На 3 февруари очевидци заснеха мистериозен балон в небето над Мексико. Липсват подробности за неговото предназначение и произход.

Латинска и Южна Америка

Разузнавателни балони и неидентифицирани обекти бяха забелязани в небето на редица страни от Латинска и Южна Америка.

На 2 февруари Коста Рика докладва за мистериозен обект в небето си. Два дни подобен апарат бе забелязан над Колумбия и Венесуела.

Китай призна, че апаратът е негов, но допълни, че той е цивилен и с комерсиално и научно предназначение.

Последваха серия то слухове за други обекти, забелязани над Чили, Уругвай и други страни в Южна и Латинска Америка. Те обаче не могат да бъдат потвърдени.

Румъния

На 14 февруари мистериозен обект бе открит в небето над Южна Румъния. Букурещ вдигна във въздуха два изтребителя МиГ-21 Лансър. Те обаче не засекли нито визуално, нито радарно, въздушната цел.

По-рано през деня Република Молдова временно затвори въздушното си пространство от 11:24 до 14:47 ч., "за да се гарантира безопасността и сигурността на гражданската авиация".

Румънските военни успокоиха, че най-вероятно става дума за отклонил се от курса си балон.

Великобритания

Над Великобритания все още не е бил наблюдаван разузнавателен балон или неидентифициран летящ обект. Вестник "Гардиън" обаче публикува статия на 14 февруари със заглавие "Подгответе се за вълна от наблюдения на извънземни в Обединеното кралство".

Според материала Великобритания може да стане свидетел на вълна от наблюдения на "НЛО-та". Причината за това е подновеният интерес към темата, събуден от новините около обектите забелязани над Северна Америка.

Интересът към обектите в небето допълнително се усилва и от наблюдавания преди дни метеор в небето над Великобритания.

Мнозинството от хората рядко изправят очи към небето, и ако го правеха по-често биха открили в него се движат неизвестни за обекти. Мнозинството от тях са сателити, самолети и дронове.

Информацията за летящите балони и неидентифицираните летящи не само предизвика интереса на широката общественост, но породи и редица теории. Според някои това са извънземни, а според други - хитър начин за увеличение на военния бюджет.

Скептиците напомнят, че преди повече от 10 години китайските огнени фенери накараха мнозина да твърдят, че са видели НЛО. Този път интересът към темата е по-голям и различен заради участието на военните в разследванията.
 

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата