вторник, 7 февруари 2023 г.

След 15 години: Вальо Топлото е окончателно оправдан по делото за присвояване на 4,5 млн. лв.

  

Върховният съд оправда бившия директор на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров по делото за присвояване на големи суми пари от дружеството. Решението на съда, което е публикувано на сайта на институцията, е окончателно.

Оправдана е и съподсъдимата на Димитров - Мая Стоилова.

Прокуратурата обвини Димитров за сумата от 4,5 млн. лв. , като случаят е от преди близо 15 г.

В мотивите си съдът посочва, че за да има присвояване, то трябва да има разпореждане от страна на длъжностното лице с вещи, пари или други ценности, връчени в това му качество или поверени му да ги пази и управлява, като със свои. В случая става дума за 152 доставки на изделия за топлопреносната мрежа, за които има сключени и договори. Доставени са стоки, издадени са и фактури.

Срещу Димитров имаше мащабно разследване, от което започнаха няколко дела. Едно от тях - за пране на пари, все още е на първа инстанция и не е приключило. През август м. г. Софийският градски съд го осъди на 7 години лишаване от свобода. Според прокуратурата бившият шеф на "Топлофикация София" е присвоил 10 млн. лв. от дружеството, което е управлявал, след което ги е прекарал през различни сделки. Подсъдима по същия процес беше и майката на Димитров. През 2011 г. обаче тя почина и делото срещу нея бе прекратено. 

Валентин Димитров беше осъден на три инстанции само в делото за безстопанственост, по което вече изтърпя наказанието си от 3 години затвор. В началото на 2018 г. Димитров беше окончателно оправдан по делото за валутни престъпления. А поради изтекла давност бившият шеф на "Топлофикация-София" няма да отговаря по обвиненията за данъчни престъпления.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата