вторник, 7 февруари 2023 г.

Бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй": Имаме нужда от нов реактор, купените вече са неактуални

  

"Имаме нужда от нов реактор, защото ще има недостиг на електроенергия. Към 2030 г. ще имаме недостиг колкото е потреблението на България в целия регион, тоест даже един блок няма да стигне, ако да го построим". Това каза в предаването "Лице в лице" бившият изпълнителен директор на БЕХ и АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

"Ние не можем към момента без въглищните централи. Дори да задоволим с други източници цяла България, те поемат управлението на цялата ни енергийна система, те служат и като студен резерв, ако не дай си Боже АЕЦ-ът спре, те трябва да го поемат. И вецовете ни в момента са в ремонт", заяви Валентин Николов.

"Ние плачем за седми блок да започне да работи", каза той.

"Всичко е готово, правителството трябва да вземе решение. Има решение на Народното събрание, което му дава възможност да подпише междуправителствено споразумение със САЩ и съответно да подходим за избор на строителство за AP-1000", добави Валентин Николов.

Купените вече реактори са неактуални, допълни той. "До 2032-ра година, ако започнем процесите активно, може да бъде включен нов реактор. Това ще ни даде възможност да поемем дефицита в региона, не говорим за България. Ние сме свързани в енергетиката".

По думите му това ще гарантира сигурността на нашата икономика и ще можем да помогнем на съседите си. "След 30-та година, дай Боже да бъдат предоговорени тези условия в Плана за възстановяване и устойчивост за 40% намаляване на въглеродните емисии, ако се случи 30-та година, след като се предоговорят, ние трябва да имаме резервни мощности", отбеляза още експертът.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата