вторник, 7 февруари 2023 г.

Как да се предпазим при трус: Не напускайте сградата, ако не може да го направите за 10 сек.

  

Смъртоносното земетреение от 7,8 по Рихтер в Турция от вчера поставя много въпроси, сред които и как гражданите трябва да реагират при такова природно бедствие. На територията на нашата страна най-опасните сеизмични зони с възможен максимален магнитуд 7.0, са Кресненската, Пловдивската, Софийската, Горнооряховската и Шабленската и правилното поведение на всеки от нас може да бъде животоспасяващо.  МВР и Националният институт по геофизика, геодезия и география - БАН предоставят основни правила МВР, които могат да помогнат на гражданите в случай на сеизмичен трус.

Как да реагираме при първия трус

При усещане на първия трус не трябва да напускате сградата, в която се намирате, направете го, само ако прецените, че можете да излезете на открито за около 10 секунди, посочват от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) към МВР.

Когато се случи земетресение, трябва да се заеме най-безопасното място в сградата - под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло. От пожарната посочват, че след първите вибрации люлеенето ще се засилва и трябва да се запази самообладание, да не се тръгва към асансьорите и стълбите.

Според правилата, ако сме на улицата, трябва да стоим далеч от сгради и далекопроводи.

В случай, че шофираме, трябва да спрем автомобила на открито, безопасно място и да изчакаме. Ако се намираме в обществения транспорт, се препоръчва да се изчака краят на труса в превозното средство.

Какво да направим след първия трус

Изключете електричеството, газта и водата. Вземете подготвения багаж и бързо напуснете сградата. Слезте по стълбите, не ползвайте асансьор. Осигурете предимство на майките с деца и на възрастните хора. След като излезете от сградата, отдалечете се на открито място, най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка. Не заставайте под далекопроводи, електрически, трамвайни и тролейбусни мрежи. Окажете първа помощ, ако около вас има пострадали. Обозначете местата, на които има затрупани хора. Помогнете, ако това е възможно. Следете информациите, които ще се излъчват по средствата за масова информация и местните радиостанции. Изпълнявайте указанията на органите на ГДПБЗН - МВР, полицията и други компетентни органи. Спазвайте обществения ред.

Действия след земетресението

Изчакайте излъчването на информация за затихване на земните трусове и отминалата опасност. Можете да влезете в жилището си само след основен оглед на сградата и проверка, направена от компетентните органи. Не претоварвайте телефонните линии с ненужни телефонни разговори, кратко съобщете на близките си, че сте живи и здрави. Спазвайте висока лична хигиена и не пийте вода от непроверени източници. След земетресение има опасност от възникване на епидемии. По време на бедствия нараства престъпността, бъдете внимателни, пазете имуществото си и сигнализирайте при констатиране на нередности.

Действия при сеизмично спокоен период

Вкъщи трябва да имате, поставени на удобно място, фенерче, чанта за документи и особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства, топли дрехи, резерв от храна и вода. Вземете "Раница за бедствия". Закрепете здраво мебелите вкъщи и не поставяйте тежки, лесно падащи предмети на високи места. Съхранявайте пожароопасните вещества и отрови в плътно затворени съдове. Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети. Помислете и определете най-безопасното място в жилището си. Имайте предвид, че при земетресение най-опасни са балконите, външните  стени, стълбищата и асансьорите. Подгответе семеен план за действие. Определете лице за връзка между членовете на семейството, което е извън вашия регион.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата