четвъртък, 26 януари 2023 г.

България може да сътрудничи за производството на турския автомобил Togg

 Турският автомобил Togg 

Политическите отношения между Турция и България са много добри за момента и това ще се отрази и на бъдещата ни дейност, каза турският заместник-министър на промишлеността и технологиите д-р Четин Али Дьонмез на международния бизнес и инвестиционен форум, организиран от Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Той подчерта, че откриването на нови самолетни линии и гранични пунктове е от полза на двете страни, които имат добро сътрудничество и в други сфери, включително в сферата на културата, спорта и др.

Дьонмез съобщи, че обемът на турския износ към България продължава да се увеличава и се очаква тази тенденция да се запази и през 2023 г.

Като конкретна сфера на сътрудничество заместник-министърът посочи автомобилния сектор. "Търсим възможности за сътрудничество с България за производството на (турския) автомобил Togg", каза той.

"Автомобилостроенето започва да заема все по-важно място в Турция, България също се интересува от това", посочи и Абдуллах Черекчи, директор на отдела за сливания и придобивания в Зорлу холдинг (Zorlu Holding), отбелязвайки, че компанията е направила анализ на работата си на Балканите, включително в България.

Започнахме да инвестираме в станции за зареждане на автомобили в Европа и в частност в България. Поради тази причина България за нас е много важна дестинация, подчерта Черекчи.

През октомври м. г. Турция започва серийното производство на турския автообил в град Гемлик, в района на Бурса. Първият изцяло турски автомобил е еликтрически. Предприятието Togg е създадено през 2018 година, а целта му е да бъде намалена зависимостта на страната от чужди автомобилни производители. Предвижда се през 2023 г. в Гемлик да бъдат произведени между 17 и 18 хиляди електрически автомобила. Капацитетът на завода е 175 000 автомобила и по план трябва да бъде достигнат в рамките на следващите пет години. Предвижда се 4300 души да бъдат пряко заети с производството на автобила и 20 000 - индиректно. страната е сключила сделка с една от водещите световни фирми за производство на литиево-йонни батерии за Togg в Турция.

42 болници в Турция са акредитирани по най-висока международна категория, а Турция е открита за сътрудничество и в областта на балнеолечението, заяви още Дьонмез.

Като област, в която още има какво да се направи, турският зам.-министър на промишлеността посочи митническото сътрудничество.

Той благодари на българските представители и в частност на изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов за организирането на днешното събитие.

България и Турция работят заедно по стратегически проекти и системи за иновации, заяви на свой ред Богдан Богданов. Турският бизнес в България е добре разпределен във всички региони на държавата и има представители в различни сектори - от индустрия до здравеопазване. Над 2500 турски компании с над 70 производствени инсталации развиват дейност в страната ни, посочи той.

По думите му автомобилната индустрия е една от най-бързо развиващите се индустрии в България, а секторът на здравеопазването - балнеология, фармация - е един от големите сегменти и носи над 12 процента от БВП. Сред примерите за иновации в България Богданов изтъкна Дронамикс - първата лицензираа компания в Европа за автономни карго дронове, и Ендуросат - компания за наносателити.

Новините от днес и със задна дата