сряда, 25 януари 2023 г.

The Sun: Руски кораб с хиперзвукови ядрени ракети плава към САЩ

 

Руски военен кораб, въоръжен с неудържими хиперзвукови ракети, плава към брега на САЩ, съобщава електронното издание на The Sun, цитиран от Флагман бг. 

Фрегатата "Адмирал Горшков" бе внимателно наблюдавана от военноморските сили на НАТО по време на първото си плаване. На борда ѝ има „Циркон“ със скорост от 6670 мили в час (б.а. 11 265 км/час). Тя е девет пъти по-висока от тази на звука, обяснява британското издание. 

По непотвърдена информация от руски Telegram канал корабът е засечен от радар в неутрални води на Атлантическия океан, уточняват медиите на острова.

Съобщава се, че ракетите са ядрени. 

"Циркон"-ът лети със скорост девет пъти по-висока от тази на звука. Снимка: East2West

„The Sun” информира, че кралският флот е прихванал „Адмирал Горшков“, докато плавал през Ламанша по рано през този месец. Очаквало се фрегатата да се отправи към Африка, но се отклонила от маршрута и от Бискайския залив се насочил на запад. 

Корабът носи и ракети "Калибър", които се използват във войната в Украйна. 

Новият военен кораб напусна пристанището на Североморск, Мурманска област, в първите дни на януари.

Наскоро президентът Владимир Путин обяви, че НАТО не може да се мери по хиперзвукова огнева мощ с Русия, говорейки за ракетите на борда на "Адмирал Горшков".

Според него Циркон няма еквивалент в никоя страна по света. Сигурен съм, че това мощно оръжие ще ни позволи надеждно да защитим родината си от потенциални външни заплахи и да помогнем за гарантирането на националните интереси на нашата страна, заяви държавният глава на Русия. 

Миналата година "Циркон" беше  тестово изстрелян от "Адмирал Горшков" в Баренцово море и порази цел на 625 мили в Бяло море.

Капитанът на фрегатата Игор Крохмал заяви тогава, че никой не може да види изстреляната ракета или нейният полет преди да е поразила целта. Според него едва ли през следващите няколко години ще има нещо, което да може да ѝ противодейства, пише „The Sun”.

Медиите плашат американците, коментира пък администраторът на Телеграм канала RVvoenkor. 

Руската фрегата "Адмирал Горшков", действаща в Западния Атлантик, проведе учение за използване на хиперзвукови оръжия срещу морска цел, съобщи министерството на отбраната в Москва.

Учението бе осъществено чрез компютърно моделиране, уточни ведомството. Фрегатата тренира нанасяне на удар с хиперзвукова ракета "Циркон" по морска цел, имитираща кораб на условен противник и разположена на повече от 900 километра разстояние.

"Адмирал Горшков" в момента е на далечен поход. Корабът ще попълни запасите си в сирийското пристанище Тартус, а през февруари ще участва в съвместни маневри с военноморски сили на Южна Африка и на Китай край африканските брегове, посочи министерството, цитирано от БТА.

Новините от днес и със задна дата