вторник, 10 януари 2023 г.

Бургас на прага на грипна епидемия

  

Ръст на болните от грип в област Бургас. Регионът е на прага на грипна епидемия. Днес се очаква и извънредно заседание на Областния кризисен щаб, който да реши дали да обяви ваканция за учениците.

"От началото на 2023 г. се наблюдава повишаване на случаите на остри респираторни заболявания и грип. Анализът показва, че сме в предепидемичен период. Изготвя се доклад към областната управа, за да се направи предложение за обявяване на грипна епидемия в региона,", съобщи по БНТ д-р Мирослава Киселкова от РЗИ - Бургас

Той съобщи, че за седмицата 2-8 януари болните са 383. В епидемия се влиза, когато случаите станат 467. Най-висока е заболеваемостта при децата от 0 до 4 години, следват децата от 5 до 19 години, а най-малко е заболеваемостта във възрастовата група от 30 до 64 години. Така, че при децата е най-висока заболеваемостта, сочат данните на РЗИ-Бургас.

От началото на годината коридорите пред кабинетите на общопрактикуващите лекари и педиатрите за препълнени. Болни са основно деца, отчита един от големите медицински центрове в Бургас

"Последните 9 дни са преминали повече от 350 пациенти през нашия кабинет, като се наложи в дните след Нова година- на 1,2 януари, ние да включим втори лекар с педиатрична насоченост, тъй като 70% от тези случаи са на деца", каза  управителят на МЦ "Св. Николай Чудотворец"- Бургас д-р Нигохос Топузян пред NOVA

Много от малките пациенти, преминали през кабинетите на педиатрите обаче се налага да постъпят на лечение в болнично отделение.

"Най-често децата се обръщат към нас с оплаквания като температура, кашлица, хрема, обща отпадналост. При по-голямата част от децата тези симптоми отминават за няколко дни, но при една част, естествено има усложнения, което като цяло зависи от общото състояние на детето, дали има придружаващи заболявания или не. При едни деца протича по-тежко, при други не толкова", посочва д-р Айлин Сали от Второ детско отделение на УМБАЛ-Бургас.

Част от децата били приети в отделението, след като родителите са прилагали самолечение. Все още свободни места в болниците има.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата