вторник, 10 януари 2023 г.

Мистериозни антени се появяват по хълмовете в САЩ, всички са в недоумение

В подножието на хълмовете около Солт Лейк Сити в американския щат Юта са се появили странни антени, а властите нямат представа какви са те и кой ги е поставил. Открили около дузина устройства и никой не е сигурен за какво служат.

Жителите в района за първи път са започнали да забелязват антените преди една година, пишат местните медии. Става дума прости устройства от антена от фибростъкло, заключен акумулатор и слънчев панел за захранване.

Поставянето на конструкции върху обществени земи без разрешение е незаконно, а някои от антените са се появили на стръмни върхове. В един от случаите за премахването на антената е бил необходим екип от петима души. Други антени са открити на земи, управлявани от Университета на Юта и Горската служба.

По антените не е имало никакви идентификационни знаци и те са били закрепени с болтове в камъка и за отстраняването им са били необходими специални инструменти.

Най-голямата надморска височина, на която е намерена една от антените, е върхът на планината Уайър - над 2300 м. Според местен отговорник за пътеките за разходки изкачването на планината отнема около час и е бъде труден преход.

"Сам човек би могъл да го направи", казва той. "Но ще трябва да го стори поне на два пъти. Трите основни компонента са пластмасов, устойчив на атмосферни влияния калъф с размерите на куфар... за електрическото им оборудване за батерията и рутера. Той тежи около 50 или 60 килограма. Освен това има две мачти, дълги 1,2м и 4 м, и соларен панел, който е около три на четири фута. Би било доста трудно да се справите сами".

Според първоначална версия устройството е усилвател за мобилни телефони. Друга водеща теория в интернет е, че антените са част от операция за добив на криптовалута Helium. Това е вид криптовалута, която използва антени за създаване на широкообхватна мрежа с голям обсег на действие за производството токени.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

 

Новините от днес и със задна дата