петък, 27 януари 2023 г.

Още един руски топ мениджър изгоря в дома си в Москва

  

Поредицата "Смъртта на чиновника" в Русия получи своето продължение с нов случай - при странни обстоятелства в Москва е загинал ръководителят на катедрата за международно научно и образователно сътрудничество във Висшето училище по индустриална политика и предприемачество Дмитрий Павочка.

Мъжът е загинал при пожар в апартамента му на 17-ия етаж в сграда на Ленински проспект в руската столица. Служители на правоприлагащите органи съобщиха, че преди това покойният е заемал различни длъжности в холдинговата компания "Юкос", "Роскосмос", "Автобанк" и банка "Менатеп", в консултантски и ИТ компании, а също така е работил в Руския университет на дружбата между народите и в Руската академия за национална икономика и публична администрация. Павочка е участвал в проекти на Обединената авиостроителна корпорация на Русия, "Сухой", "Лукойл", Програмата за развитие на ООН и Световния фонд за дивата природа.

През миналата година имаше доста дълга поредица от странни смъртни случаи (убийства, самоубийства, нещастни случаи), свързани с високопоставени чиновници - често работили за големи корпорации като "Газпром" и "Лукойл".

Предишният такъв случай бе на 27 декември - богат руски регионален законодател падна от прозорец на третия етаж на хотел в Индия, където Павел Антов празнувал рождения си ден. Три дни преди това пък внезапно почина директорът на корабостроителницата "Адмиралтейские верфи" в Санкт Петербург Александър Бузаков, който е заемал поста от 2012 г.

Междувременно руските власти категоризираха днес независимия новинарски сайт "Медуза" като "нежелателна организация", с което се забранява дейността му в Русия, както и сътрудничеството на руски граждани със сайта или журналистите му, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това решение е част от дългогодишна кампания от страна на Кремъл за ограничаване дейността на независими медии, която се засили след началото на руската инвазия в Украйна.

В изявление, в което се обявява решението, руската Генерална прокуратура посочва, че дейността на базирания в Латвия сайт "представлява заплаха за основите на конституционния ред и сигурността на Руската федерация".

Засега няма отговор на запитванията за коментар от страна на сайта "Медуза", макар че медията публикува материал, съдържащ подробности свързани с решението на прокуратурата и ефекта, който то може да има.

"На нежеланите организации се забранява да действат на руска територия под заплахата от наказателно преследване", пише в публикувания материал.

"Всеки, който "участва във или сътрудничи" с подобни организации, може да стане обект на наказателно преследване, което е особено голямо ограничение за журналистите, които трябва да говорят с източници, за да пишат новините си", се добавя в публикацията.

През април 2021 г. сайтът "Медуза" беше категоризиран като "чуждестранен агент" от руското министерство на правосъдието.

Новините от днес и със задна дата