четвъртък, 26 януари 2023 г.

Учителите с вързани ръце срещу недисциплинирани ученици

 

Санкция за ученици с лошо поведение ще е трудно. Това заяви пред БНТ Данко Калапиш, директор на столично училище.

И в момента има възможност за такава санкция, но такава не се налага.

Само с разговор учителят може да се намеси във връзка с дисциплината в клас, стана ясно от думите му. Ако родителят откаже налагането на санкция, такава няма как да бъде наложена.

Редица мерки са неприложими от 1 до 4 клас. Така например ученик в начален етап не може да бъде преместен в друго училище, ако пречи. Стига се до случаи, в които цял клас отказва да влезе в клас заради проблемен ученик.

Калапиш каза още, че инфлацията е изяла последното увеличение на учителските заплати.

Юлиян Петров от Синдикат "Образование" към КТ Подкрепа посочи, че санкция за лошо поведение не е нещо ново. Според него обща е отговорността за възпитателния и образователния процес на децата. Учителите нямат инструмент да въздействат върху дисциплината в клас.

Ако оценката влиза като балообразуваща, той призна, че може да има субективен момент. Много родители нехаят за забележките в електронния дневник, заяви Петров.

Учениците виждат безнаказаност, според него. По думите му нужни са законови промени. Има протестно напрежение сред учителската гилдия, за да се достигне договореното увеличение на учителските заплати.

Новините от днес и със задна дата