сряда, 11 януари 2023 г.

Търсеният за тероризъм британец пред съда: Това ми е хоби, никого не съм наранил

  

                            Снимка: БНТ

28-годишният Дейвид Майкъл Бодил, издирван с червена бюлетина на Интерпол и задържан в никополското село Любеново, остава зад решетките. Това реши Окръжният съд в Плевен, който гледа мярката за неотклонение на британеца.

Чужденецът бе арестуван вчера при специализирана полицейска операция. Бодил бил обявен за издирване във връзка с разследване за подготовка на терористични действия.

В дома му във Великобритания са открити незаконно притежавано оръжие, боеприпаси и материали за изработването на самоделни бомби. В червената бюлетина е било записано, че той е изключително опасен, въоръжен и агресивен. 

Младият мъж пристигнал в Любеново в края на ноември и се настанил в къщата на дядо си Филип. Последният му пост в социалните мрежи пък гласи, че е преследван за "нещо, което дори не е престъпление и предпочита да умре в чужда държава вместо да прекара остатъка от живота си в затвора в родината си".

По информация от прокуратурата в къщата в никополското село са открити схеми за направата и взривяването на бомба.

В съда стана ясно, че Дейвид Бодил е роден на 12 февруари 1994 година в Нотингам, а за последно е живял в Бъкстън, Дербишир, предаде БНТ.

Плевенският окръжен съдия Румен Лазаров отчете, че след издадена на 2 март 2020 г. заповед е претърсено жилището на издирвания британец в родината му.

Там са открити вещества под формата на течност и прах, включващи над 1 кг въглерод, 10 кг калиев нитрат, 1.2 кг сяра и 990 мл ацетон, които отговарят на състава на експлозивен черен барут. Те са съвпадали и с написаните съставки за взривни съединения в рецептите, които също са намерени в дома на Бодил.

Вследствие на това от 28 декември миналата година е издадена заповед за задържането му от съдия в Уестминстър, Лондон. Тя е за нарушаване на местния Закон за взривните вешества от 1883 г., касаещо подготвяне и притежаване на експлозиви, и предвижда наказание доживотен затвор.

Прокурорът Снежана Георгиева заяви, че нарушенията на законодателството във Великобритания, за които го издирват властите там, представляват престъпление и според Наказателния кодекс у нас. Освен това той е излязъл от родината си, знаейки че срещу него има производство, което предполага, че може да се укрие.

Затова беше поискана постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Служебният адвокат на британеца Жоро Нинов се съгласи с доводите на обвинението и че това е единственото възможно развитие към този момент.

Бодил заяви, че не желае да бъде депортиран, съден и да лежи в затвор в родината си. Той добави, че това, за което е издирван и задържан, е "само хоби". "Никого не съм наранил и не съм имал намерение да го правя", сподели той в съдебната зала.

Посолството и консулските власти на Обединеното кралство ще бъдат уведомени за решението на плевенския съд за постоянното задържане в ареста на Бодил.

В същото време в парламента, по искане на ГЕРБ-СДС, започна изслушването на вътрешния министър Иван Демерджиев и на председателя на ДАНС Пламен Тончев по казуса със задържания у нас британец. Заседанието е закрито заради класифицирани данни, които могат да бъдат изнесени.

Преди това в мотивите Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) обясни, че на фона на битова престъпност, стрелба по полицейски управления, убийства, катастрофи, сме стигнали дотам да си говорим вече за терористи, задържани на територията на България, издирвани с червена бюлетина, влезли у нас. За да не правим неинформирани изказвания, най-правилно е да чуем хората, които могат да ни представят фактите, посочи депутатът. А въпросите са много, народен представител е замесен в това, добави той. Нали на всички е ясно, че партньорските служби от Великобритания ще се заинтересуват от депутат, помагал по административни проблеми на терорист, изтъкна Маноил Манев. По думите му на фона на проблемите с невлизането ни в Шенген ще ни зададат и въпроса как терорист е влязъл в страната ни. Тези въпроси ние ще ги зададем тук, днес, не трябва да си заравяме главата в пясъка, заяви представителят на ГЕРБ-СДС и поиска конкретни отговори.

Тишината, която последните три дни "висеше" тежко в медиите, в пространството, е, защото се предполага, че тази европейска партия ("Демократична България") с ръководители, свързани с ръководството на спецслужбите в минало време, не би допуснала такова нещо, коментира Маноил Манев. Дайте ни истината, без да се изкушавате да пазите някого, който има вина преди или сега, защото е важно за нас, за гражданите, да знаят, че България е защитена, настоя депутатът.

Маноил Манев визира депутата от 45-ото и 46-ото Народно събрание от ПГ на "Демократична България" Албена Симеонова. По-рано днес от ГЕРБ-СДС изразиха изумлението си, че депутатката от ДБ Албена Симеонова, която се познавала по съседски с англичанина, му помагала да се установи у нас. Дейвид Бодил бе заловен от спецполицаи в частен имот до ферма за биоземеделие в селото. По първоначална информация беше съобщено, че фермата е на Албена Симеонова.

"Момчето си има негова къща, на дядо му. Там живее на другия край на селото. Няма нищо общо с мен. Единствено съм помогнала да му преведа, да му включат тока и водата в къщата на дядо му. Да, познавам го, след Нова година го водих да си плати тока и водата. Но всеки би помогнал на един чужденец, който пристигне в това. Още повече, че дядо му ми беше много близък," сподели депутатката.

"Дядо му Филип и баба му Джани си купиха къща в нашето село на другия край на селото, на тяхно име, няма нищо общо имота с мен. Аз съм го виждала за половин час," каза Симеонова.

Тя добави още, че е много изненадана от ареста, защото изглеждал изключително нормален човек.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата