сряда, 11 януари 2023 г.

Три болници в Бургас отказаха да приемат 13-годишно дете, то припадна и получи гърч

  

                       Снимка: Bulphoto

Три болници в Бургас отказаха да приемат за лечение 13-годишно дете. Това съобщават негови близки, предава БНТ.

Яница се е почувствала зле в дома си, повръщала и крайниците ѝ били изтръпнали, а след три опита да бъде приета в болница, на излизане от третата е припаднала и е получила гърч.

"Когато ние излизаме от болницата, детето отвън напълно губи и последните си сили и се сгромолясва и пада на земята, студено дете, не диша и посиняло цялото. Вкарах я набързо там в предверието на болницата, докторите се опитваха да я свестят, пръскайки я с вода и с леки шамарчета, аз виждам, че детето си гълта езика. И аз, и нейната баба - аз ѝ отворих устата, бабата ѝ извади езика, детето си появи рязко езика и диша. Те изпаднаха в паника и т.н.", заяви Иван Иванов, вуйчо на детето.

"Ще проверя случая, защо се е стигнало до това. Два пъти на ден имаме информация за свободните легла, най-вече детските. Към днешна дата 15% от леглата са свободни. За града има 10 свободни детски легла", заяви д-р Георги Паздеров, директор РЗИ-Бургас.

Малко по-късно от УМБАЛ Бургас разпространиха позиция по случая, в която се отбелязва, че детето е пристигнало в болницата с оплакване, че са му "студени ръцете" и не се е налагала хоспитализация.

"Насочено е за преглед към неотложен кабинет, тъй като в този момент в Спешно отделение е обработвано дете с опасност за живота след поглъщане на чуждо тяло. В неотложния кабинет също е имало пациент, както и други чакащи, родителите са отказали да изчакат специалистът да се освободи и си тръгнали", обясняват от лечебното заведение и добавят:

"Отишли са на преглед в частно лечебно заведение, където специалистът също е преценил, че детето не е за прием в болница и е изписал терапия. При излизането от частното лечебно заведение, те са се обадили на телефон 112 и са извикали линейка, която е докарала детето в УМБАЛ Бургас. Съгласно действащите разпоредби пациент, пристигнал с линейка, се хоспитализира. Детето е прието в детско отделение. Състоянието му е стабилно, изследванията са добри, няма температура, няма данни за вирусна или друга инфекция, няма и оплаквания".

Ден по-рано в Бургаска област беше обявена грипна епидемия. 

Мерките, които влизат в сила са преустановяване на свижданията в болниците, засилен филтър в детските градини и ясли, преустановяване на профилактични прегледи и имунизации, и преустановяване на присъствените учебни занятия. Учениците ще учат онлайн.

Близо 35% от малчуганите в детските градини отсъстват по болест, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата