понеделник, 23 януари 2023 г.

Ковачевски за побоя: Инициаторите на събитията в Охрид не искат да видят Северна Македония в ЕС

  

Премиерът на Северна Македония осъди насилието на българина в Охрид и заключи, че инициаторите целят Скопие да не влезе в ЕС.

"Това е класически пример за перфиден начин за отвличане на вниманието от нашето европейско бъдеще. Всичко, което се случва, има значение. Това не е мач, в който играят "Пелистер" и "Вардар", това е нашето бъдеще, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски по повод побоя на секретаря на сдружението "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков.

"Не одобрявам никакво насилие и винаги съм го осъждал. Така, както ще осъждам и ще се противопоставям на всяка провокация, идваща отвътре или отвън, която наранява чувствата на македонците и която буди безпокойство сред нашите граждани. За мен подобни провокации са недопустими. За мен е ясно, че има напрежение и има много легитимни въпроси и по отношение на събитията, които се случиха миналата седмица, но и към събития от изминалия период. По отношение на инцидента съм доволен, че институциите реагираха бързо и че МВР успя веднага да открие нападателите, и вярвам, че целият случай ще бъде разрешен бързо", каза Ковачевски, информира БТА.

Той беше категоричен, че няма да позволи Република Северна Македония да се отклони от пътя си към ЕС и ще настоява "този проблем да се реши по най-бързия начин".

"Тези, които инициираха събитията, не искат да видят Република Северна Македония в ЕС. Трябва да останем спокойни и разумни, но не трябва да сме наивни. Това лято не седях, а преговарях в Брюксел с 27 държави членки на ЕС. Сега виждаме как извършеното насилие засяга всичко направено и на практика отвлича нашето международно и европейскиибъдеще", посочи Ковачевски.

Той призова опозицията да преразгледа позицията си, след като в медиите в Северна Македония излезе информация, че "техни членове и симпатизанти се споменават като свързани със събитията от миналия уикенд и събитията преди това".

Междувременно България извика посланика си в Скопие за консултации, а пострадалият Пендиков беше опериран във ВМА, където остава на лечение.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата