понеделник, 23 януари 2023 г.

ЕС отпуска още 500 млн. евро помощ на Киев, обсъжда 10-и пакет санкции за Москва

  

Външните министри на ЕС се разбраха за нов транш от военна помощ за Украйна в размер на 500 млн., съобщава Ройтерс.

Това е 7-ият транш от общо предвидената сума от 3.5 млрд. евро по механизма. Остава обаче въпросът с изпращането на танковете "Леопард" от Германия, тъй като за тази цел е необходимо нейното разрешение. На фона на заседанието пред Европейския съвет имаше протест в защита на Украйна.

Според достоверен източник финансовата помощ е придружена от още 45 млн. евро за "нелетално оборудване" на военната тренировъчна мисия на ЕС за Украйна, информира кореспондентът на БНР в белгийската столица. Засега обаче няма информация за пробив по така необходимите на Украйна танкове "Леопард".

По-рано днес министърът на външните работи на Германия Аналена Беербок се ограничи с думите, че трябва да се направи всичко възможно за защитата на нападнатата страна.

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел заяви, че не трябва да се подценява срещата в Рамщайн миналата седмица, на която са взети важни решения за въоръжаването на Украйна.

"Няколко пъти казах, че според мен този тип оръжия трябва да бъдат доставени на украинската армия. Това обаче трябва да се реши от конкретната страна членка и ние сме тук, за да го обсъдим", коментира Борел въпроса за доставката на танкове "Леопард" от Германия.

Министрите дискутираха и 10-ия санкционен пакет срещу Русия, на който се противопоставя Унгария, особено в сфери, свързани със сътрудничеството ѝ с Москва в ядрената енергетика.

Те обаче се споразумяха за нови ограничителни мерки срещу Иран заради смазването на протестите в страната.

Запитан дали Корпуса на гвардейците на ислямската революция може да бъде добавен към списъка на ЕС с терористични организации, както поиска Европарламентът миналата седмица, Борел отговори: 

"Не можем да кажем на някого "Смятам те за терорист, защото не те харесвам". Това трябва да стане, когато съдът на някоя от страните-членки направи правно изявление, тоест, издаде конкретна осъдителна присъда. След това можем да работим на европейско ниво".

Шарл Мишел възнамерява да предостави на Украйна замразените руски активи

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел иска да използва замразените руски активи, чиято стойност възлиза на около 300 милиарда евро, за да генерира приходи за Украйна. Правителството в Киев може да използва тези пари, за да възстанови страната си, предложи Мишел в интервю за в. "Файненшъл таймс", предаде белгийската информационна агенция Белга за БТА.

Мишел допълни, че счита това за "справедливо и честно" и че европейските лидери активно разработват план. Въпреки това той подчерта, че предоставянето на замразените руски активи на Украйна трябва да е в съответствие със законовите изисквания.

Замразените средства първоначално принадлежаха на Руската централна банка, но бяха прехвърлени на ЕС. Европейската комисия отдавна търси начини да ги използва, за да помогне на Украйна. През ноември председателката на комисията Урсула фон дер Лайен обяви намерението си "активно да управлява" парите.

ЕС твърди, че милиардите принадлежат на законовия си собственик. Парите могат да бъдат върнати в случай на отмяна на санкциите. Подобно решение обаче може да се вземе само по време на окончателни мирни преговори, тъй като Русия трябва да даде своя принос за възстановяването на Украйна.

На този фон стана ясно, че ЕС планира да проведе голяма среща в Истанбул на 22 февруари по повод годишнината от руската инвазия в Украйна, заяви днес ръководителят на делегацията на ЕС в Турция Николаус Майер-Ландрут, съобщава електронното издание "Дейли сабах".

Той заяви, че на срещата ще бъде поканен украински правителствен представител, а ще присъства също и представител на Турция. Дискусиите ще се фокусират върху геополитическите и икономическите последици от войната.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

 “Sportello del Consumatore” di Roma

 

Новините от днес и със задна дата