четвъртък, 26 януари 2023 г.

Бадемите увеличават ефекта от тренировките за отслабване

 

Шепа бадеми дневно могат да увеличат ефекта от тренировката за отслабване, съобщи в. "Daily Express".

Ядките също могат да намалят напрежението и болката след интензивните физически упражнения.

Диетата с по-малко калории е сред най-популярните подходи за сваляне на килограми. Някои храни обаче могат да са много полезни в малки количества. Ядките например улесняват метаболизма заради сложния си хранителен профил. Затова и бадемите могат да помогнат за вталяване, като увеличат полезните мазнини в кръвта.

Според новите резултати на учени от Щатския университет на Апалачите в Канаполис участниците, които са изяждали само по 57 гр. бадеми дневно, са имали повече полезни мазнини в кръвта след тренировка. Освен че променят метаболизма, те намаляват възпалението и стреса в организма.

Молекулата, на която се дължи този ефект, е 12,13-diHOM. Тя въздейства положително върху обмяната на веществата, предава БТА. В групата, която приемала ядки, нивото ѝ било с 69 процента повече, отколкото в контролната група.

В изследването са участвали 38 мъже и 26 жени. Експериментът продължил един месец. Половината трябвало да ядат ядки, а останалите зърнено блокче със същите калории. Те не тренирали редовно, а само 150 минути с умерено натоварване един ден, или по 75 минути през два последователни дни.

Новините от днес и със задна дата