понеделник, 23 януари 2023 г.

МВнР извика за консултации посланика ни в Република Северна Македония

  

България извика за консултации в столицата посланика си в Република Северна Македония Ангел Ангелов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Причина за неговото временно връщане в страната е сериозната ситуация по отношение правата на българите в Северна Македония и ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях през последните месеци. 

Палеж на Културен клуб " Иван Михайлов" - Битоля през юни 2022 г., три поредни атаки срещу сградата на организация "Цар Борис III" - Охрид, включително стрелба с огнестрелно оръжие на 24 ноември 2022 г., агресивната антибългарска кампания в социалните мрежи в Северна Македония, жестокото нападение от 19 януари 2023 г. над Христиан Пендиков, секретар на организацията "Цар Борис III" в гр. Охрид, както и приемането през ноември 2022 г. на дискриминационния Закон за фондациите и сдруженията в Северна Македония.

Целта на консултациите е обсъждане на възможностите за спиране на опасната тенденция от засилващ се натиск върху гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание и на перспективите за по-нататъшно развитие на двустранните отношения.

В интервю за bTV министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи заяви, че властите в Скопие няма да позволят подобни случаи на насилие да бъдат отговор на който и да е проблем, а най-малко на въпроси, свързани с междуетническото съжителство, начина по който хората се самоопределят хората и гражданите в Република Северна Македония. 

Днес секретарят на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков ще бъде опериран от екип на Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от лечебното заведение. Медицинският екип ще се ръководи от д-р Атанаска Чешмеджиева, началник на Клиника по орална хирургия към ВМА.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата