Четирима украински младежи са задържани за вандалски действия в почивна база в центъра на село Кранево, община Балчик, съобщи на брифинг областният управител на Добрич Здравко Здравков, цитиран от БТА.

Те са установени по време на рутинна проверка от служители на дирекция "Държавна собственост" към Областна администрация - Добрич. Подаден е сигнал на телефон 112.

Двама от тях са малолетни, а другите - непълнолетни. Те са рисували със спрей по стените. При проверката са установени счупени прозорци, врати, панорамни стъкла.

По думите на Здравков щетите не са нанесени само днес, а и в предходни дни. Двама от младежите са били на покрива на сградата, излагайки на риск живота си предвид метеорологичните условия, каза още областният управител.

За задържаните е известно, че са колоездачи, които са в Кранево "на много дълъг лагер", допълни Здравков.

"Най-вероятно пребивават в България като бежанци, но нямам още подробна информация. Явно са без родителите си, защото са дошли възпитатели, които да дадат обяснения", уточни той.

Сградата е бивша почивна база на Държавното автомобилно предприятие, което вече не съществува, каза Здравков.

В момента функционира и се стопанисва от областната администрация, която има сключен договор с охранителна фирма. При предходната проверка - преди около четири месеца, базата е била в "прилично състояние", допълни областният управител.

Областната администрация ще подаде жалба в Областната дирекция на МВР за по-нататъшни действия спрямо украинските граждани.