сряда, 25 януари 2023 г.

Киев трябва да превъзхожда руските сили с 3 към 1, за да премине в контранастъпление

  

Не очаквам някакво съществено развитие на конфликта към този момент, коментира пред медиите служебният министър на отбраната Димитър Стоянов във връзка с военния конфликт между Русия и Украйна, преди участието си в закрито заседание на парламентарната комисия по отбрана.

"Виждаме, че в момента е една позиционна отбрана от страна на украинската армия, такава е и от страна на руската армия. Не очаквам някакво съществено развитие на конфликта към този момент. Дали нататък ще има развитие, дали ще има контранастъпление от страна на украинските въоръжени сили, зависи много от съотношението на силите, за да има нормално контранастъпление, то трябва превъзходството на сила да бъде поне 3 към 1", заяви Стоянов.

С настъпването на зимата военните действия в Украйна не стихнаха. Русия очевидно е решила да настъва, макар и с ограничени цели, опитвайки се да обкръжи Бахмут, като пое контрол над град Соледар и сега се опитва да атакува в посока Запорожие. В пресата и социалните мрежи оживено се дискутира възможността за започване на нови, още по-мащабни настъпления и от двете страни.

В събота Ройтерс публикува статия, цитираща високопоставен американски служител, който каза на малка група журналисти, че Вашингтон съветва Киев да отложи нова голяма офанзива, докато Украйна получи и овладее всички оръжия от последния пакет американска военна помощ. Много наблюдатели също говорят за възможността от голямо настъпление на руските войски като нещо неизбежно, за което трябва да се подготвят украинците.

Увереността, с която се обсъждат бъдещи офанзиви на Русия и Украйна, вече е толкова голяма, че разговорът не е за възможността за подобни операции, а за времето, когато те ще започнат и посоката на ударите.

Министър Стоянов за военното обучение

По повод решението на Конституционния съд да образува дело по искане на Министерския съвет за тълкуване на основния закон във връзка с отговор на въпроса дали е допустимо въвеждането на задължителна военна подготовка в мирно време на гражданите със статус на запасни, министърът обясни, че се надява да има ясно тълкувателно решение, от което "ние да се възползваме и да продължим с обучението на нашите граждани".

По думите му всеки един български гражданин има дълг към родината и отечеството, в същото време подготовката за изпълнение на този дълг никъде не е формулиран - "дали Министерство на отбраната може да организира мобилизационни сборове, дали може да проведе обучение, това не е записано в Закона за отбраната и въоръжените сили".

Министърът добави, че резервът от запасни трябва да бъде подготвен.

"При условие, че задължителната казарма е отпаднала, начинът за подготовка остават мобилизационните сборове", каза Стоянов.

Новините от днес и със задна дата