вторник, 10 януари 2023 г.

Британец, издирван с червена бюлетина от Интерпол, е задържан в България

 

28-годишният Дейвид Бодил, издирван с червена бюлетина на Интерпол, е бил задържан днес в никополското село Любеново, съобщиха БНТ и bTV. Чужденецът е бил арестуван от спецполицаи в частен имот.

В някои медии се появи информация, че британецът се е настанил в биофермата на депутата от "Демократична България" Албена Симеонова в Любеново. Пред bTV Симеонова потвърди, че познава Давид Бодил, но той живеел в имота на дядо си, който е на другия край на селото.

Албена Симеонова бе категорична, че никога не е живял в неин имот.

"След Нова година му помогнах да си плати тока и водата, защото никой не знае английски в селото. С дядо му бяхме много близки. Не изглежда на човек, издирван с червена бюлетина", коментира Симеонова.

Семейството на Бодил са англичани и баба и дядо му са си купили къща в селото. Дълго време са живеели там, но след като баба му умира, дядо му се връща обратно в Англия, разказа още тя. Симеонова потвърди, че Бодил е пристигнал в селото преди Нова година. Разказал ѝ, че иска да отглежда кокошки и че иска да живее в България.

Англичанинът е бил обявен за издирване във връзка с разследване за подготовка на терористични действия. В дома му във Великобритания са открити незаконно притежавано оръжие, боеприпаси и материали за изработването на самоделни бомби.

В червената бюлетина е било записано, че той е изключително опасен, въоръжен и агресивен, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Искането за издирване на британеца дошло у нас от Манчестър. Той пристигнал в България през ноември 2022 г. Дори обявил в социалните мрежи, че напуска Великобритания и не смята да се връща. 

Днес сутринта спецчасти от отряда за борба с тероризма нахлули в имота, тъй като имало данни, че чужденецът е въоръжен и може да окаже съпротива. Твърди се, че във Великобритания Дейвид Бодил е контактувал с крайнодесни групи.

В профила си във "Фейсбук" на 28 ноември Давид Бодил пише: "Помислих си, че трябва да съобщя на всички мои приятели, че вече съм беглец и никога няма да се върна в Обединеното кралство, поне не жив. Съжалявам, че никога повече няма да ме видите. Полицията възнамерява да ме осъди за престъпление без жертви, което дори не би трябвало да е престъпление на първо място. Ако се върна в Обединеното кралство, ще прекарам много години в затвора.

Предпочитам да умра в чужда държава, отколкото да прекарам живота си в затвора, за да задоволя егото и бонуса към заплатата на полицейски служители. Макар че всъщност не съм изненадан, тъй като от известно време знам, че в Обединеното кралство няма никаква свобода и ежедневно се нарушават правата на гражданите му. И в същото време обвинява други държави в същото. Това е лицемерие. Единственият път, когато ще ме видите отново, е в чувал за трупове. Ще ми липсвате. Поне моите истински приятели. Успех в живота."

Британският гражданин ще бъде задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде започната процедура по екстрадицията му.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

 

Новините от днес и със задна дата