неделя, 15 януари 2023 г.

Пътнически самолет се разби в Непал, 72-ма пътници на борда са загинали / видео

 

Пътнически самолет със 72 души на борда се разби в непалския град Покхара - всички са загинали, съобщава Би Би Си.

Поне15 от тях са били чужденци - граждани на Австралия, Франция, Аржентина, Индия, Южна Корея, Ирлания, както и четирима руснаци.

По-рано Ройтерс съобщи, че със сигурност се знае за 16 жертви.

Държавната телевизия съобщи, че от мястото на катастрофата, която е станала в западната част на малката хималайска страна, са извадени неуточнен брой тела.

По данни на изданието "Катманду пост" самолетът се е разбил близо до Международното летище на Покхара, пише БТА.

Машината е била с 68 пътници на борда, плюс четирима души екипаж, посочи изданието, като се позова на говорител на въздушния превозвач "Йети Ерлайнс". В ход е спасителна операция.

"Очакваме да открием още тела", каза пред Ройтерс военният говорител. "Самолетът се е разбил на парчета."

Любителско видео е запечатало по случайност момента на разбиването на машината.

На борда на двумоторния самолет ATR 72 на непалската авиокомпания "Йети Ерлайнс" е имало 72 души, включително две деца, четирима души екипаж и десет чужди граждани, каза говорител на въздушния превозвач.

"Не знаем националността им", заяви той. "Опитваме се да я установим."

Стотици спасители претърсват склона, на който се намира местопроизшествието. Стълбове пушек да се издигат от мястото на катастрофата.

Разбилият се днес самолет е бил на 15 години по данни на сайта за проследяване на полети в реално време "Флайт Радар 24" (FlightRadar24).

ATR 72 е широко използван двумоторен турбовитлов самолет, произвеждан от съвместно предприятие на компаниите "Ербъс" и италианската "Леонардо".

"Йети Ерлайнс" разполага с авиопарк от шест ATR72-500 според интернет страницата на въздушния превозвач.

Местна телевизия показа кадри, на които над местопроизшествието се издига гъст черен пушек, а около останките от самолета са се събрали спасители и тълпи от хора.

Авиопроизшествията не са нещо необичайно за Непал, на чиято територия се намират осем от 14-те най-високи планински върха в света, включително Еверест. Времето в страната може да се променя рязко и да създава опасна обстановка.

Премиерът Пушпа Камал Дахал заяви, че самолетът е изпълнявал полет от столицата Катманду за Покхар и призова силите за сигурност и обществеността да помогнат в спасителната операция, предаде Асошиейтед прес. Той свика и извънредно правителствено заседание във връзка с катастрофата.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата