сряда, 18 януари 2023 г.

Арестуваха основател на платформа за криптовалута за пране на $700 милиона

  

Американските власти обявиха днес, че са арестували руснак, който е основател на платформата за криптовалута "Бицалто" (Bitzalto), базирана в Хонконг по обвинение в пране на 700 милиона долара от криминални дейности, предадоха Франс прес и БТА.

Анатолий Легкодимов, 40-годишен руски гражданин, живеещ в Китай, е бил заловен през нощта на вторник срещу сряда в Маями, щата Флорида в рамките на международна операция.

Той ще се изправи в рамките на днешния ден пред федерален съдия заради обвиненията в "незаконна дейност с трансфер на парични средства".

"Днес министерство на правосъдието нанесе тежък удар по екосистемата на криптопрестъпниците" и "отговори на кризата с доверието на пазарите на криптовалута", коментира на пресконференция заместник-министърката Лиза Монако.

"Независимо дали нарушавате закона в Китай или в Европа, или управлявате финансовата ни система от тропически остров, трябва да очаквате, че ще отговаряте за действията си пред американски съд", добави тя във връзка с ареста на Бахамите на бившия шеф на борсата за криптовалута (FTX) Сам Банкман-Фрайд.

Компанията на Легкодимов е обвинена, че е извършвала основата част от трансакциите си с "Хидра Маркет" (Hydra Market) - основната платформа за продажба на "даркнет" в света, преди бъде ликвидирана след съвместна акция на германските и американските власти.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата