понеделник, 16 януари 2023 г.

600 000 лева обезщетение искат семействата на разменените бебета

  

Общо 600 000 лева обезщетение искат родителите на разменените бебета - по 300 хиляди лв. за всяко семейство, съобщи bTV. Изявлението направиха адвокатите на двете майки, които в продължение на 4 месеца отглеждха вкъщи чужди деца. Предложенията за доброволно решаване на спора ще бъдат внесени в лечебното заведение.

По 300 000 лева претендират двете семейства на разменените бебета. Сумата е за причинени неимуществени вреди и според адвокатите тя няма да е само за родителите на децата, а и за близкия им семеен кръг.

След като внесат исковете си в болницата, те ще трябва да се обсъждат и гласуват от Столичния общински съвет, който е принципал на "Шейново". Ако цялата сума не бъде одобрена, предстои съдебна битка.

Разговорите между адвокатите на двете семейства и юристите в болница "Шейново" за изплащане на обезщетения са започнали още на 3 януари - 10 дни преди бебетата да бъдат разменени. "Tогава, както и сега, претенцията, след като я обсъдих обстойно с моите доверители, погледнах кръга засегнати лица, анализирах всичко това и смятам, че една сума от 300 000 лева би била справедлива в този вариант", коментира адвокат Стоян Стойков.

"В момента се изготвя едно споразумение - предложение до болницата и до общинския съвет. Предлагаме да бъде заплатена сума, която да обезщети претърпените вреди", каза адвокат Тодор Мангъров.

Така засегнатите семейства настояват за общо 600 000 лева. Едната майка - Севда Михайлова, иска част от парите да отидат при нейни близки. "За Севда да бъдат около 200 000 лева и вече остатъкът да бъде разпределен поравно между майка ѝ и дъщеря ѝ", уточни адвокатът на семейството.

Според родителите на другото бебе обезщетението трябва да е не само за тях, но и голямата му сестричка, която ходи на детска градина, и за дядо му. "Бащата на един от родителите е най-тежко засегнат. Отглеждаше малката дъщеря, когато те бяха по срещи. Трябваше да обяснява къде са майка ѝ и баща ѝ, трябваше да обяснява защо майка ѝ е тъжна на Коледа, на новогодишните празници, каква е причината, бащата защо е тъжен", обясни адвокат Стоянов.

От болница "Шейното" заявиха, че ще коментират претенциите към лечебното заведение, след като бъдат внесени официално при тях. Засега Столичната община - принципал на болницата, също запазва мълчание.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата