вторник, 10 януари 2023 г.

Хора с увреждания излязоха на протест пред МС за връщане експертизата за ТЕЛК отпреди 2018 г.

  

                                        Снимка: БТА

Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерския съвет (МС). Те настояват в дневния ред на правителственото заседание тази седмица да бъде Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ). Целта е да се гарантират по-кратки срокове за издаване на решение на ТЕЛК, а придружаващите заболявания също да се вземат предвид към основното.

Когато протестиращите се събраха, един от инициаторите на акцията - Павлина Григорова, коментира, че няма "политическо обяздване" на протеста. Тя обясни, че целта е да се покаже, че повече така не може да се продължава със сегашното положение с издаването на ТЕЛК.

От лятото е взето решение, че ще се върне старата експертиза преди 2018 г. В нея се взимат под внимание комплексно всички заболявания. В приложение 2 е направена и математическа формула, която няма да позволява орязването на проценти, коментира Григорова.

Самата тя е в инвалидна количка и има няколко заболявания, основното от които е кардиомиопатия.

По думите ѝ сега забавянето оставя хората, които са в нетрудоспособност заради заболяване, без всякакъв доход и губят здравноосигурителни права. Има хора, които четвърти месец са без освидетелстване, посочи Григорова.

Този път не сме "против", а "за" НМЕ, посочи тя и добави, че наредбата е минала през обсъждане в Националния съвет на хората с увреждания и Националния съвет за тристранно сътрудничество. След като мине през МС, наредбата следва да бъде обнародвана в "Държавен вестник".

Вчера от Министерството на здравеопазването (МЗ) коментираха, че процедурите по приемане на промени в НМЕ изискват да бъде обсъдено всяко постъпило предложение в рамките на обществените консултации, които приключиха на 11 декември 2022 година. От ведомството уточниха, че в периода на обществените консултации са постъпили предложения и бележки, преобладаващата част от които засягат заболяванията в Приложение № 1 към Наредбата.

"По тази причина е необходимо да бъдат изискани становищата на специализираните експертни състави към НЕЛК, както и от Експертните съвети по съответните медицински специалности. Този процес в момента е в ход и очакванията на Министерството на здравеопазването са всички необходими становища да бъдат получени в рамките на настоящия месец", посочиха в позиция от МЗ.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата