вторник, 10 януари 2023 г.

18-годишен ученик влиза в затвора за побой, грабеж и изнудване на негови връстници

  

                      Снимка: БТА 

Ефективна присъда от 1 година затвор и обществено порицание постанови Окръжният съд в Русе по делото срещу 18-годишния Джан М, бил свои връстници. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Ученикът от Спортното училище в Русе Джан Махмуд беше арестуван на 2 ноември м. г. след като стана известен с редица побои.

Това стана след като се появи клип в социалните медии, в който непълнолетният тогава младеж налага с юмруци и унижава друго момче. Това предизвика вълна от възмущение в града. Стигна се дори до напрежение пред дома на младежа, срещу когото бяха подадени и други жалби за насилие.

Срещу Джан бяха повдигнати общо 6 обвинения за престъпления срещу негови връстници - нанасяне на две леки телесни повреди по хулигански подбуди, принуда, грабеж, изнудване и нанасяне на средна телесна повреда, както и хулиганство. Шестте престъпления са извършени за период от около шест месеца. 

Заради случая Махмуд, на когото допреди това са възлагани големи надежди в гребането, беше изключен от клуба по кану-каяк и се наложи да довършва в самостоятелна форма обучението си в русенското спортно училище.

На делото присъства жертвата на побоя от разпространеното през миналата година видео Иво Бонев, предаде БНТ. Той заяви, че се надява на ефективна присъда, която да даде необходимия урок на Махмуд и други младежи като него, че агресията не е решение.

18-годишният ученик призна вината си. Той, както и адвокатите му, сключиха споразумение с прокуратурата за ефективна присъда, което беше одобрено от Окръжния съд.

От едногодишния срок ще бъде приспаднато времето, през което Джан Махмуд е бил в ареста от ноември миналата година.

Прокурор Пламен Петков обясни, че са защитени максимално интересите на пострадалите. Имуществените щети са възстановени. Отделно, потърпевшите могат да предявят граждански иск за претърпените неимуществени вреди.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата