понеделник, 12 декември 2022 г.

Нови обиски в Брюксел заради корупционния скандал в ЕП, иззеха половин милион евро от куфар в хотел

  

Корупционният скандал, свързан с един от 14-те заместник-председатели на Европейския парламент - гъркинята Ева Каили, набира скорост. В понеделник следобед са били извършени нови обиски, свързани с твърдения за корупция, включително един в ЕП, съобщи за медиите белгийската прокуратура, предаде ДПА. Целта на претърсването, извършено в парламента, е била събиране на данни, се казва в изявлението. 

Извършени са общо 20 обиска, от които 19 - в частни домове. Някои претърсвания са проведени в Италия, пише БТА.

При обиски от три различни места са иззети няколкостотин хиляди евро.

"600 000 евро в дома на заподозрян, няколкостотин хиляди евро в куфар в хотелска стая в Брюксел и около 150 000 евро в апартамент, принадлежащ на член на Европейския парламент", се уточнява в изявлението.

Четирима души, сред които и Ева Каили, заместник-председател на Европейския парламент, са в ареста по обвинение в участие в престъпна организация, пране на пари и корупция. Твърди се, според разследването, че уличените са приемали огромни суми пари и скъпи подаръци във връзка с футболното първенство в Катар.

Предстои заподозрените да се явят пред съдия в сряда, се казва в съобщението за медиите, допълва ДПА

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен пък предложи създаването на етичен орган за всички европейски институции. 

Попитана дали ЕК води вътрешна проверка заради установени случаи на открита подкрепа за Катар от нейния заместник Маргаритис Схинас, Фон дер Лайен каза само, че се проверява регистърът на комисията за срещите на еврокомисарите и техните представители.

"Засега нямам какво да добавя, освен че при откриването на нова информация ще реагираме", посочи тя.

"Институциите на ЕС трябва да работят по най-високите изисквания за почтеност и независимост", коментира пред медиите Урсула фон дер Лайен пред медиите по повод разследването.

"Обвиненията са много сериозни и тревожни", добави Фон дер Лайен. "Става въпрос за доверието на хората в институциите. Това доверие изисква възможно най-високите стандарти на независимост и почтеност", коментира  председателката на ЕК.

"За нас е много важно не само да имаме силни правила, но те да са за всички институции, за да не позволяваме никакви изключения. Предложих през март да се създаде етична служба за всички институции на ЕС", добави Фон дер Лайен.

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола пък съобщи, че е знаела за разследването на своята заместничка Ева Каили и е сътрудничела на службите по случая. Мецола обясни, че като предпазна мярка е отнела правомощията на Кайли, при пълно отчитане на презумпцията за невинност.

Предстои Мецола и ръководителите на парламентарните групи да заседават във вторник сутринта в Страсбург, за да вземат решение за отстраняването на задържаната, която е един от 14-те заместник-председатели на институцията.

"Винаги ще има такива, които ще посегнат към торбата с пари, но важното е, че ще бъдат хванати и ще понесат цялата тежест на закона, както стана в този случай", заяви председателката на ЕП. 

"Трябваше днес да обявя начало на преговорите за отпадането на визите за гражданите на Катар и Кувейт", посочи Мецола и настоя въпросът да отпадне засега от дневния ред. Тя съобщи, че ЕП ще преразгледа правилата за достъп до институцията и ще провери кого представляват лобистите, които се свързват с евродепутатите.

"ЕП, европейската демокрация и нашите свободни и открити общества са нападнати. Враговете на демокрацията, които са против самото съществуване на ЕП, няма да се спрат пред нищо. Тези злосторници, свързани с чужди държави, превърнаха в оръжие неправителствените организации, синдикатите, сътрудници в ЕП и евродепутати, в усилието да подчинят нашите процеси", реагира Мецола.

"Провалиха се", обобщи Мецола. "На чуждите държави, които мислят, че Европа се продава, казвам, че ЕП ще застане твърдо на техния път", добави тя.

"В политиката съм, за да се боря с корупцията, това е изпитание за нашите ценности. Ще издържим изпита с високо вдигната глава. Няма да има безнаказаност. Няма да има замитане под килима, добави тя. Дълбоко съм разочарована", заяви Мецола.

Новините от днес и със задна дата