събота, 3 декември 2022 г.

Проф. Марчев алармира: Шофьорите да не пият парацетамол!

 

Първият случай на грип у нас тази есен е установен в средата на октомври. Жена, прибрала се от екскурзия в Египет, е посетила лекар с оплаквания. Направени са ѝ серия тестове, които показали грип тип А. Това обясни кардиологът проф. Сотир Марчев пред bTV. След установяването на случая той надлежно е уведомил здравните власти. 

По думите му, на прибиране от екскурзията много хора от автобуса на същата жена имали оплаквания и, пристигайки у нас, те са започнали да търсят специалисти.

Въпросната жена посетила кардиолога, защото е имала изменения в кардиограмата. Тя е имала проблеми със сърцето и заради прекаран Covid-19.

Проф. Марчев посочи, че в световен мащаб смъртността от сърдечно-съдови заболявания се е увеличила много заради Covid-19. „Тя се е увеличила толкова, колкото преди последния напредък на медицината“, обясни той.

„Тази жена нейното заболяване го е установил личният ѝ лекар на профилактичен преглед. Ходете на профилактичните си прегледи!“, призова той.

Експертът припомни, че температура до 38 градуса не бива да се сваля.

„За парацетамола преди месеци беше открит още един страничен ефект, който още не го пише в листовките, защото медицината го откри преди няколко месеца“. Той повлиява нашето поведение. „Хората, които взимат висока доза парацетамол, имат по-рисково поведение. Един шофьор, който е изпил един грам парацетамол срещу температура, изпреварва по-рисково на пътя, отколкото ако не е пил. Един комарджия, който е изпил срещу температура един грам парацетамол, залага по-рисково“, каза проф. Марчев и добави, че това лекарство трябва да се пие, само когато наистина има висока температура.

Той подчерта, че пациентите не трябва да се самолекуват, когато имат болки в гърди, нарушения в съзнанието, трудно дишане, изменение в пулса.

Новините от днес и със задна дата