понеделник, 12 декември 2022 г.

Три жени вицепремиери в проектокабинета на Габровски / видео

 

                                      Снимка: БТА

Три жени ще бъдат вицепремиери, а Драгомир Заков - външен министър в проектокабинета на проф. Николай Габровски. Това стана ясно, след като кандидатът за премиер на ГЕРБ пристигна на "Дондуков 2", за да обяви пред президента Румен Радев своето предложение за правителство. Заедно с него бяха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова бившият вицепремиер Томислав Дончев.

Държавният глава приветства с добре дошли гостите си, след което даде думата на Габровски да обяви предложенията си за състав и структура на Министерски съвет.

Ето го и екипа на проф. Габровски: 

-Заместник министър-председател по управление на средствата от Европейския съюз - Малина Крумова;

- Заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието - Миглена Тачева;

- Заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите - д-р инж. Меглена Плугчиева;

- Министър на финансите - Маринела Петрова;

- Министър на вътрешните работи - д-р Благородна Макева;

- Министър на отбраната - Атанас Запрянов;

- Министър на външните работи - Драгомир Заков;

- Министър на икономиката и индустрията - Мартин Дановски;

- Министър на регионалното развитие и благоустройството - Добромир Симидчиев;

- Министър на транспорта и съобщенията - Прошко Прошков;

- Министър на труда и социалната политика - д-р Събина Събева;

- Министър на здравеопазването - д-р Благомир Здравков;

- Министър на образованието и науката - проф. д-р Славчо Томов, д.м.н.;

- Министър на културата - Ириней Константинов;

- Министър на земеделието, храните и горите - Васил Грудев;

- Министър на иновациите и растежа - Милена Стойчева;

- Министър на електронното управление - Красимир Симонски;

- Министър на енергетиката - Николай Павлов;

- Министър на туризма - д-р Мартин Захариев;

- Министър на младежта и спорта - инж. Борил Кръстев.

"Моя основна цел ще бъде да се деескалира напрежението, да се влезе в един по-нормален тон за разговор между политическите сили, но преди всичко да тръгнем заедно по основните цели, които сме си поставили за преодоляване на кризата, да се избегне конфронтацията по тези теми и да можем да изведем България от кризата, в която се намира", заяви пред Радев проф. Габровски и продължи:

"Убеден съм, че МС и съставът на МС, който предлагам, е способен да направи това нещо - да преведе България през тази криза. Защото всички имена тук - може би част от тях не са познати на широката общественост, но са много добре познати в професионалните среди на всеки един от тези специалисти".

По думите на кандидата за премиер на ГЕРБ министрите му са с изградена професионална кариера, работили са на високи и отговорни постове. 

Неврохирургът от "Пирогов" отбеляза още, че екипът му ще работи за гласуването на бюджета, стабилизирането на инфлацията и цените, Плана за възстановяване и устойчивост, приемането на България в Шенген, присъединяването към Еврозоната.

"Убеден съм, че тези професионалисти, които са отдалечени от партийна оцветка, ще могат да направят това в изключително кратки срокове", подчерта Николай Габровски.

От своя страна президентът благодари на проф. Габровски за спазения срок и обяви, че още днес ще издаде указ, с който ще предложи на парламента да гласува кандидатурата на Николай Габровски. 

Седмица по-рано държавният глава връчи папката първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в 48-ото Народно събрание на неврохирурга от "Пирогов", който, съобразно конституционната процедура, трябваше или да върне мандата, или да предложи своите министри. 

В петък Габровски обяви, че е готов с екипа си, който е избрал сам.

Макар да проведе срещи с всички парламентарно представени партии освен "Продължаваме промяната" и "Възраждане", които отказаха да откликнат на поканата, Габровски не получи подкрепа от ДБ, БСП за своя проектокабинет.

От ДПС поискаха да видят предложенията за министри, а от "Български възход" заявиха, че са готови на диалог.

Новините от днес и със задна дата