сряда, 21 декември 2022 г.

Прокуратурата: Бебетата са разменени след объркване на гривните на майките (видео)

  

28 души са разпитани за една седмица по случая с разменените бебета в столичната АГ "Шейново". Изготвени са и ДНК експертизи, като резултатите показват, че вписаните в актовете за раждане на двете деца майки не са биологичните. Това заяви пред журналисти заместник-районният прокурор на София Иван Стефанов.

По думите му, делото е върнато в полицията, като от прокуратурата е дадено указание за провеждане на допълнителни разпити.

"Те се налагат, за да се установи категорично фактологическата обстановка, както и да се разкрие кога е извършена размяната на двете деца", уточни прокурор Стефанов. Той допълни, че и двете майки са дали биологичен материал за ДНК експертиза.

"Уведомена е и Дирекция "Социално подпомагане", а в момента всяко бебе е с майката, с която е било изписано от родилния дом. Няма данни някое от тях да е в опасност", каза още заместник-районният прокурор.

Установено до момента е, че гривните, поставени на ръцете на новородените, са били правилните. Объркването е станало с гривните, които се поставят на ръцете на майките, допълни Иван Стефанов.

По думите му, размяната е разкрита от една от майките, която е забелязала, че номерът на бебешката гривничка е различен от този, вписан на нейната гривна. Жената била запазила двете гривнички за спомен. Двете бебета са родени в средата на септември.

Когато на бял свят се появи новородено, във всеки родилен дом веднага на ръчичката му се поставя гривна, на която има записан номер. Обичайно той показва кое поредно бебе е то, родено в конкретния месец в лечебното заведение. В някои болници на гривната са записани и трите имена на майката, но в други вместо тях има инициали или само номер. Втора гривна със същите данни се поставя и на ръката на родилката.

Според прокурор Стефанов отговорност може да се търси на лицето, разменило двете деца - умишлено или не, както и на този, който е трябвало да контролира този процес. Ако бъде установена вина, законът предвижда до две години затвор, припомни той и допълни, че това е текст, непроменян от 1968 г.

Новините от днес и със задна дата