понеделник, 19 декември 2022 г.

Пеканов: Няма да получим вторите 724 млн. евро по Плана без приети закони

  

                                     Снимка: Dir.bg

"Справихме се с първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, всички оперативни програми бяха одобрени в рамките на служебния кабинет", заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по БНТ.

"Също така по отношение на ОИСР се справяме доста добре, изпреварихме Румъния с около месец и половина по отношение на първия меморандум, понеже всички правят сравнения между двете страни.

Това е стратегическият документ, който България трябваше да подаде към ОИСР по отношение на всички преговори, които ще се водят за нашето членство", каза Пеканов.

Той коментира, че е приет само един от необходимите 22 закона по Плана за възстановяване и устойчивост. Внесохме ги в първия ден на парламента, от 2 месеца почти никакво движение, видяхме и един закон отхвърлен. С 2 години закъсняваме за приемането на този закон, заради което страната ни ще плаща санкции, предупреди Пеканов. Обясни, че става въпрос за закон, който да защитава хората, които подават сигнали за нередности и злоупотреби.

"Взехме 2,7 млрд. лева. Следващата сума от 724 млн. евро няма да можем да я поискаме, докато не сме си свършили работата по тези 66 мерки, от които 22 минават през парламента", каза Пеканов.

Осново получените 2,7 млрд. лева ще се използват за дигитализация, модерни технологии, сега има и процедура за кръгова икономика, киберсигурност, зелен преход.

Той обърна внимание, че няма достатъчно движение по въпросните 66 мерки. По тези теми трябва да се намери мнозинство, може и ситуационно. Тези мерки са добри за България, това са закони, които ще подобрят икономическата среда, заяви вицепремиерът.

Пеканов определи като по-добър законопроекта за противодействие на корупцията, изготвен от екипа на правосъдния министър Крум Зарков.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

 

Новините от днес и със задна дата