събота, 10 декември 2022 г.

Разкриха организирана група за данъчни престъпления, изпрала 50 млн. чрез трюфели

 Спецчасти и Икономическа полиция влязоха в циганското гето, удариха склад  за нелегален тютюн

Разкриха организирана престъпна група, състояща се от три лица, част от които вече са задържани. Препирани са пари чрез извършени данъчни престъпления, свързани с трюфели. Това обяви на брифинг заместник-апелативният прокурор на Пловдив Румен Попов.

За шест месеца стойността им е 50 млн. лева. Дължимото ДДС към държавата е 12 млн. лева. Само за юли държавата е била ощетена с около милион лева.

Тарторите на "специалистите" по трюфели са заловени в момент на теглене на близо 400 000 лв. от банков клон в Пазарджик.

Множество лица са обявени за издирване. Извършени са над 20 претърсвания и обиски в различни области на страната. По случая са разпитани над 50 души и е събран значителен обем веществени доказателства.

Лидерът на групата е 47-годишен мъж от Пазарджик, неосъждан, но с криминални регистрации. Той е собственик на заложна къща. Заедно с другите участници, са контролирали множество фирми - т. нар. "липсващи търговци", които се използвали за създаването на фиктивен документооборот. Другият, негов помагач, се водил управител на "кухите" фирми.

Участниците в групата са наемали десетки работници-берачи, които не са могли да различат манатарка от мухоморка. Те не са извършвали никаква дейност. Документално се водило, че извършват стотици доставки, но такива въобще реално не е имало. Така в рамките на 2 години, откакто съществува групата, са нанесени огромни щети за фиска.

Разследващите предполагат, че щетата за държавата ще се окаже много по-голяма от първоначално изчислената.

Тримата са задържани за 72 часа, издирват се други участници в групата, каза Попов.

Новините от днес и със задна дата