събота, 10 декември 2022 г.

Лидерът на разбита група каналджии взимал по 2500 евро за преведен мигрант

  

                                Снимка: Dir.bg

Седем души, сред които и ръководителят на престъпна група за каналджийство, са задържани при акция на полицията и прокуратурата в столицата. Петима имат съдебно минало и са осъждани по няколко пъти - от управление на МПС в нетрезво състояние и без книжка, кражби, грабежи до притежание и разпространение на наркотици, каза зам.-градският прокурор на София Христо Кръстев.

През 2019 един от обвиняемите е осъден от Специализираният наказателен съд за участие в друга престъпна група за наркотици. Всички задържани са българи. 

При специализираната операция вчера са извършени редица обиски и разпити, а самото разследване е започнало преди няколко месеца. 

Заместник-директорът на ГДБОП Любомир Николов обясни, че оперативната работа по групата е започнала в началото на годината. По думите му лидерът на каналджиите е получавал по 2500 евро за всеки преведен през границата. За него оставали 1500 евро, след като се разплати с останалите членове на групата.

Става дума за 16 случая на превозване на мигранти, допълни Николов. Така са обвинени 15 души, подпомагали трафикантите.

Те са организирали незаконното преминаване на нелегалните мигранти през границата на България с Турция, а в последствие са съдействали за пребиваването им у нас и транспортирането им до границата със Сърбия, откъдето да поемат към Западна Европа.

Работата по случая продължава.

Новините от днес и със задна дата