вторник, 27 декември 2022 г.

Как се ползва отпускът по бащинство

 istock 

Над 730 мъже в България са в отпуск по бащинство. Това е с около 130 повече от миналата година. Това значи, че майките са прехвърлили правото на обезщетение за отглеждане на дете до 2 години, за да се върнат на работа, обяснява БНТ.

Повече от половината мъже в бащинство живеят в София, Пловдив и Благоевград. Най-много мъже с обезщетение за отглеждане на дете след първата година има в столицата. Работодателите смятат, че възможността за прехвърляне на обезщетението за отглеждане на дете не се използва достатъчно.

"Този модел е подходящ само за онези родители, при които бащата е този, който по някаква причина печели по-малко", обясни Величка Микова, национален секретар на КНСБ.

"Да има повече гъвкавост, да има повече стимули , да има такива възможности, които да позволяват на младите семейства да направят най-добрия избор, така че да осигурят адекватни грижи за детето и да не бъде толкова дълго време отделен един от тях от работното си място", коментира и Добри Иванов от АИКБ.

От август тази година бащите, които не са ползвали обезщетение за отглеждане на дете до 2 години, имат право на 2 месеца отпуск по бащинство, докато детето навърши осем години. Отпускът може да се ползва наведнъж или на части. Обезщетението за този вид бащинство е 710 лева. От него през август и септември са се възползвали 388 души.

Новините от днес и със задна дата