четвъртък, 22 декември 2022 г.

Зимата започна днес, но на Коледа температурата ще стигне до 14 градуса

 Зимата започна, но температурите ще се повишават за Коледа 

Вече навлязохме в астрономическата зима. Това се случи малко преди полунощ българско време в 23 часа и 49 минути снощи. Макар символично, днешният ден вече е по-дълъг от вчерашния. В следващите дни, обаче, времето в страната ще бъде далеч от зимните сценарии. 

До края на деня днес на много места в низините ще остане по-студено, с температури само малко над нулата.

В замяна на това, в планинските райони е необичайно топло за това време на годината, като през деня температурите са положителни дори на връх Мусала. В по-ниските планински части те дори са около и над плюс 10 градуса, в по-голямата част от страната от 5 до 10. 

През нощта ще има средна и висока облачност. В низините по места все още ще има мъгли. Минималните температури ще бъдат от около нула до 5 градуса. През деня облачността ще намалява до предимно слънчево време. В Дунавската равнина ще се появи слаб до умерен западен вятър и мъглите там ще се разсеят.

Максималните температури ще бъдат от 8 до 13 градуса, малко по-ниски в някои високи котловини на запад.

Утре в по-голямата част от Европа ще остане облачно, но меко, с превалявания от дъжд.

По-топло и с повече слънце ще бъде на Балканите и Апенините, а в централните части ще бъде и мъгливо.

У нас в съботния ден и  на Бъдни Вечер ще бъде меко за сезона. През страната ще премине размит атмосферен фронт и от запад на изток на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Минималните температури в събота ще бъдат от 1 до 7, а дневните - от 5 до 11 градуса, малко по-високи в северозападните райони (където в момента е най-студено) - до около 13-14 градуса.

В деня на Коледа минималните температури ще са от 2 до 7, а дневните - от 7 до 14 градуса. Ще духа слаб, в низините временно умерен вятър от запад-северозапад. 

Денят ще започне с променлива облачност, но след обяд тя ще намалява до слънчево време.

В следващите дни до края на годината съществена промяна на времето няма да настъпи. Очаква ни значително по-топло от обичайното за края на декември време, с дневни температури в някои дни доближаващи 15 градуса, а минималните ще са по-често положителни.

Новините от днес и със задна дата