четвъртък, 24 ноември 2022 г.

МВнР привиква посланика на РСМ, Брюксел е информиран за стрелбата по наш клуб

  

Македонският посланик в София Агнеса Руси днес ще бъде извикана в Министерството на външните работи и ще ѝ бъде връчена протестна нота по повод на въоръженото нападение срещу българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид. Това се посочва в позиция на МВнР, публикувана на сайта на ведомството. 

Около 19.12 часа снощи по осветените прозорци на клуба е стреляно с огнестрелно оръжие. Пристигналите на място униформени установили, че в стъклото на външната врата и стъклото на прозореца на офиса има две дупки от куршуми. Българските евродепутати са информирали веднага ръководството на Европейската комисия.

МВнР на Република Северна Македония изрази тревога от инцидента и призова "компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната". Според ведомството "всички граждани на страната имали свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна-кандидат за членство в ЕС".

В позицията си българското МВнР осъжда категорично криминалното деяние. "Отбелязваме реакцията на Министерството на външните работи на Северна Македония, но категорично не приемаме такива тежки криминални деяния да бъдат определяни като вандалски акт, се казва още в позицията на външното ни ведомство.

От там отбелязват, че това криминално е третото посегателство срещу Клуб " Цар Борис III" за по-малко от два месеца. "Предишното нападение бе извършено само преди два дни, за което Министерството на външните работи изпрати вербална нота до посолството на Северна Македония в София", добавят от МВнР.

Генералното консулство на България в Битоля е било информирано за случилото се вечерта на 23 ноември. Генералният консул Димитър Иванов е посетил Охрид и е установил контакт с членове на сдружението и компетентните институции в града, ангажирани с случая, обясняват в позицията си от външно министерство.

От МВнР очакват компетентните власти в Република Северна Македония в най-кратки срокове да предприемат действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу българския клуб.

Новините от днес и със задна дата