четвъртък, 24 ноември 2022 г.

Харалан Александров: Гледам народното събрание с омерзение, поведението на политиците силно деморализира и отвращава

 

"Хората живеят в среда, напомняща бандитските 90-те години и в обедняване, докато политиците буйстват и се държат като лузъри", каза пред радио "Фокус" социалният антрополог Харалан Александров в коментар по темата как оцеляват българите, докато политиците се лутат в своята безизходица.

"Днес гледах народното събрание с омерзение. Виждам объркани безпомощни хора, които вилнеят в парламента. Поведението на политиците силно деморализира и отвращава. Оттеглянето на обществото от политиката е здравословно за самите хора, които все по-малко гласуват например, но това е лоша новина за представителната демокрация", каза социалният антрополог.

В това неспокойно време на нарастваща инфлация и несигурност, хората започват да се отказват от луксозното потребление. Първо спират да ходят на СПА, намаляват пътуванията в чужбина и ходенето по ресторанти.

Спират да си купуват нови неща. Започват да си правят икономични бюджети, но това не е катастрофа, просто всички осъзнават, че е приключил периодът на благоденствие, особено след катаклизмите в управлението на държавата през последните две години, става ясно от думите на Александров.

"Хората все повече се изключват от това, което се случва. Това ги разтревожва, а не ги успокоява - все едно да изключиш телевизора, за да не гледаш тревожен филм.

Активни остават твърдите ядра на партиите и политическите агитки, които са пристрастени към политиката по нездрав начин - висят по мрежите, хейтят се и се отдават на дилетантска политология. Българския политически живот няма здрава конструкция и оттеглянето за хората е здравословно", допълни Харалан Александров.

От анализа му стана ясно ,че хората не могат да се страхуват от много неща наведнъж. Те избират от какво да се страхуват - в момента това е войната от една страна, а от друга е обедняването и слава Богу, че все още не губят работата си, въпреки кризата от две години и липса на нормално управление, стана ясно от анализа на антрополога.

"Има много хора, които живеят от бюджета на държавата и тези хора са в беда, тъй като държавата зацикля все повече. Има и ръст на престъпността - гонки, престрелки, умират полицаи, връщаме се в 90-те години.

Хората скоро ще започнат да слагат решетки на прозорците", допълни Александров.

Според него политиците, от своя страна, все пак си дават сметка в някаква степен какво става, но те нямат капацитет да преработят сложността на днешния свят и не може да изтече от тях смислено поведение.

Според него 49-ият парламент ще бъде същият като този - буйстващи политици, които от време на време ще се прочистват от радикалните популисти, които изтекоха при предишния парламент - като Мая Манолова и ИТН.

"Тези процеси ще продължат, докато обществото се пречисти и мътната вода премине. Тези процеси пряко ни засягат, но ние не се адаптираме, а полудяваме. Вместо да се обърнем навън, ние използваме външните събития, за да разчистваме свои вътрешни сметки", допълни социалният антрополог.

Новините от днес и със задна дата